DOLAR
32,5106
EURO
34,9119
ALTIN
2.421,46
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
30°C
Diyarbakır
30°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Açık
31°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Advert

KURBAN TESLİMİYETTİR

15.10.2021 17:11 | Son Güncellenme: 24.11.2021 17:13
497
A+
A-

Hz. İbrahim(as) ile hz. Sara’nın çocuğu olmayınca, hz. Sara cariyesi olan hz. Hacer’i belki bir çocuğu olur diye kocası Hz. İbrahim ile evlendirir. Ve belli süre sonra İbrahim(as)ın Hacer’ den İsmail adında bir çocuğu olur. İsmail (as) büyünce, İbrahim(as) onu rüyasında kurban ettiğini görür. Bu olay saffat suresinde şöyle anlatılmaktadır.

“oğlu, yanında koşacak çağa gelince: ey oğlum! ben seni rüyamda boğazladığımı görüyorum. Artık bak, ne düşünürsün? Dedi. Çocuk da babacığım sana ne emrediliyorsa yap, inşallah beni sabredenlerden bulacaksın dedi.” SAFFAT SURESİ 102

İbrahim(as) Hacer’e İsmail(as)ı hazırlamasını söyler. Onu götürdüğünde Şeytan, gelip Hacer’e İsmail’in kesilmeye götürüldüğünü, bunu nasıl kabul ettiğini sorar? Ama hz. Hacer annemiz Allah’ın emri olan bir şeye karşı çıkamayacağını söyler. Böylece tam bir teslimiyetle Allaha teslim olduğunu gösterir.

Şeytan ondan umudu kesince, İsmail’in etrafında dolaşmaya başlar. Ama İsmail(as) da tam bir teslimiyetle Allah’ın emrine teslim olmuştur, hiçbir şekilde şeytanın vesveselerine kulak asmaz.

Ondan da umudu kesen lanetli şeytan İbrahim (as) a bir rüya için oğlunu mu keseceksin? diye vesvese vermeye çalışır. Hz. İbrahim(as) onu taşlamaya başlar. Bu gün hala hacıların şeytan taşladıkları yerler, hz. İbrahim(as)’in o günkü taşlamasının sembolü olarak devam etmektedir. Böylece bütün aile tam bir teslimiyet ile Allah’a teslim olmuştur. Zaten İbrahim denince belki akla ilk gelen şey teslimiyettir. Bu teslimiyetleri yine saffat suresi 103. Ayette şöyle geçer.

“ne zaman ki ikisi de bu şekilde Allah’a teslim oldular, İbrahim oğlunu şakağı üzerine yatırdı.” SAFFAT SURESİ 103

İbrahim (as) bıçağı çaldı ama bıçak kesmedi. Taşa vurunca taş ikiye bölünüyordu ama bir türlü oğlunun boynunu kesmiyordu. Nasıl ki Nemrut tarafından ateşe atılınca, Allah’ın emriyle selamet olan ateş İbrahim’i yakmamıştı, şimdi de taşı parçalayacak kadar keskin olan bıçak Allah’ın emriyle İsmail’in boğazını kesmemişti. Ve Allah onların teslimiyetini kabul etmiş İsmail yerine Kurban edilmek üzere bir koç göndermişti. Yani imtihanı kazanmışlardı. Bu gerçek yine Saffat suresinin devam eden ayetlerinde şu şekilde anlatılır.

“ Ey İbrahim diye ona seslendik. Tamam, rüyanı gerçekleştirmiş oldun. İşte iyileri böyle ödüllendiririz. Bu kesinlikle apaçık bir imtihandı. Biz( oğlunun canına ) bedel olarak bir Kurbanlık verdik.” SAFFAT  SURESİ 104-107

İşte kurban bizlere hz. İbrahim ve İsmail’den gelen bir sünnet bir teslimiyet örneğidir. Hz. İbrahim’den en değerli varlığını Allah’ kurban etmenin teslimiyetini, yine hz. Hacer’den Allah’ın emrine rıza göstermenin teslimiyetini, hz İsmail’den de canını Allah’a feda etmenin teslimiyetini görüyoruz.

Bizim de Kurban kesmeyi basit bir olay olarak düşünmeyip, bizim yanımızda değerli olan şeyleri Allah yolunda verecek kadar Allah’a teslim olduğumuzun göstergesi olduğunu unutmayalım. Allah tüm İslam ümmetinin Kurbanlarını rızası için kabul etsin. Kurban bayramını hidayet, vahdet ve kardeşliğe vesile kılsın inşaallah. Ve tüm İslam aleminin Bayramı mübarek olsun.

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.