DOLAR
32,3325
EURO
35,1176
ALTIN
2.310,95
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Advert

2021-2022 Akademik yılının ilk dersini TBMM Başkanı Şentop verdi

2021-2022 Akademik yılının ilk dersini TBMM Başkanı Şentop verdi
11.11.2021 17:09 | Son Güncellenme: 13.12.2021 15:12
623
A+
A-

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Dicle Üniversitesinde 2021-2022 Akademik yılı “Türkiye’de toplum, Siyaset ve Anayasalar” konulu ilk dersi verdi.

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen programa katılan Türkiye Büyük Millet meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, öğrencilerle “Türkiye’de toplum, Siyaset ve Anayasalar” konulu ilk dersi işledi.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Karakoç ve Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nun açılış ve selamlama konuşmalarından sonra katılımcılara hitapta bulunan Şentop, akademi alanında gelinen sürece, Diyarbakır’ın yakın tarih sürecindeki siyasi durumuna ve 15 Temmuz darbe girişimi olaylarına değindi.

Türkiye’de akademik alanda gelinen aşamayı aktaran Şentop, “Bugün 131’i devlet, 78’i vakıf üniversitesi olmak üzere 209 üniversitemiz ve 8 milyon 400 bin öğrencimiz var. Diğer ülkelerle kıyasladığımızda bu sayını ne kadar genç bir nüfusa sahip olduğumuzu gösteriyor. Ülkeler nezdinde en kıymetli unsur olan beşerî sermayenin eğitimi konusunda her şehirde yapılan üniversitelerle devlet görevini yerine getirdi.” dedi.

“Başka coğrafyalarda üretilen bilgiyi tüketen bir akademi istemiyoruz”

Şentop, “Bu üniversitelerin içini doldurmak da başta hocalarımıza ve öğrencilerimize düşüyor. Bizler sadece başka coğrafyalarda üretilen bilgiyi tüketen bir akademi istemiyoruz. Bu bakımdan çok çalışmalı ve bilgi üretmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’dan övgüyle bahseden Şentop, “Diyarbakır defalarca geldiğim ve her geldiğimde bir güzel tarafını daha keşfettiğim nadide bir şehir. Diyarbakır evvela şehir olarak çok güzel. Allah’ın bu coğrafyaya bahşettiği nimetlerden nasibdar olmuş bir şehir. Fakat şehirleri güzel kılan sadece coğrafi, fiziki alt ve üst yapısı değildir. Diyarbakır kadim bir medeniyetin bugüne kalan bakiyesi ve bağrında yüzyıllardan süzülen kültürün izlerini taşımaktadır. Bu kentin en güzel yanlarından biri de insanıdır.” şeklinde konuştu.

Dünyanın çok önemli bir yol ayırımında olduğunu belirten Şentop, tarihin belli dönemlerinde, hadiselerin yoğunlaştığı dönüm noktaları en doğrudan hisseden bölgenin Mezopotamya olduğunu söyledi.

“Bir grubun ne kadar milletten yana olduğunu anlamak için 15 Temmuz’daki tavrına bakmalıdır”

Şentop, “Uzak coğrafyalarda da yakın bölgemizde de gördüğümüz ve zaman zaman da taraf olduğumuz bir durum bu. Dünyanın yol ayırımında olması çeşitli sancıları da beraberinde getiriyor. Dünya da ne zaman bir değişim veya dönüşüm yaşansa bunu en doğrudan hisseden bölge Mezopotamya’dır.” diye belirtti.

15 Temmuz darbe girişimde Diyarbakır’ın üstelendiği role de değinen Şentop, “Bunlardan biri de 15 Temmuz darbe girişimidir. 15 Temmuz Türkiye’de 60 yıl hâkim olmuş kirli bir tertip geleneğinin son halkasıdır. Bu çirkin ve baskıcı geleneğin her 10 yılda bir tekrarlanan darbelerinin ne manaya geldiğini en iyi bilen yerlerden birisi Diyarbakır’dır. Zira bu darbe geleneği gerçekleştiğinde ilk zarar verdiği yerlerin başında Diyarbakır gelmektedir. Tarihin hızlandığı bu zaman diliminde Türkiye’de bir grubun ne kadar milletten yana olduğunu anlamak için 15 Temmuz’daki tavrına bakmalıdır.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.