DOLAR
32,5869
EURO
34,7988
ALTIN
2.513,75
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
Advert

Dicle üniversitesi İlahiyat Fakültesi Genel Sekrteri Doç. Dr. Ali Karakaş Bismil Selahaddin’i Eyyubi İmam Hatip Lisesinde konferans verdi.

Dicle üniversitesi İlahiyat Fakültesi Genel Sekrteri Doç. Dr. Ali Karakaş Bismil Selahaddin’i Eyyubi  İmam Hatip Lisesinde konferans verdi.
21.12.2021 16:24 | Son Güncellenme: 13.01.2022 16:02
1.011
A+
A-

Konferansta ortaokul ve liseli gençlere sunum yapan Karakaş öğrenciere anılarını anlatan, tarihten ve günümüzden örnekler vereren, gençlere tavsiye ve öğütlerde bulunan karakaş seminer sonunda bazı öğrencilere Fuat Sezginin kitaplarından hediye etti.

Karakaş gençlere hedeflerini şimdiden belirlemeleri ve bu hedefe varma noktasında önemli tavsiyelerde bulundu.
Konuşmasında “Gecenin zifiri karanlığında araç kullanan bir sürücü nasıl ki tabelalar olmadan yoluna devam edemez ve pusulası olmayan bir gemi nasıl ki denizde yol alamaz ve dalgalardan kurtulamaz aynı şekilde rehberi olmadan insanın yolunu kaybedeceğini vurgulayan Karakaş her insan kendisi rol model olarak peygamberi almaları gerektiğini ve onsuz felaha ulaşmanın mümkün olmadığını” söyledi.

Gençlere sekiz maddede yol haritası çizen karakaş şöyle dedi;

1. Genç kardeşim Kendini çok iyi tanımalısın. Güçlü ve zayıf yönlerini iyi ve kötü yönlerini, zaaflarını ve avantajlı yönlerini bilmelisin.
Kendini tanırsan istikamet sahibi olabilirsin. Men Arefe Nefsehu Arefe Rabbehu
Kendini tanırsan rabbini tanımanın yolunu açmış olursun.
2. Faydalı bilginin peşinde koş. Şuan bilgi çağındayız. Bilgiye erişim kolay. Fakat mayınlı tarla gibi bilgi kirliliği var. Elinizde Kuran ve Sünnet dedektörü olmalı. nasıl ki Efendimiz faydasız ilimden Rabbime sığınırım buyurdu sen de kendine yük olacak bilgiyi yerine en doğru ve faydalı bilgiye koşmalısın.
3: Rol ve modelin olmalı. Kendine şunu sor benim rol ve modelim kim?
Beni derinden etkileyen Aliyya izzetbegoviç ve Fuat Sezgin benim için yol gösterici olmuştur.
Rol modelimiz; öğretmenlerimiz olmasaydı ilerleyemezdik mutlaka hayatınızda rol model şahsiyetler olmalı.
4: Vaktin kıymeti bilmeli ve çok iyi değerlendirmelisin
Hadis şöyle buyuruyor ;İki sınıf insan vardır ki onlar ziyandadırlar; bunlar zamanın kıymetini bilmeyenler ve sağlığının kıymetini bilmeyenler. yine “İlim öğrenmek her Müslüman ve kadına farzdır”
Allahu Teala bize 24 saat vermiş bunu düzgün kullanmalıyız Zamanımızı değerlendirmeliyiz
5; Dil Öğrenmeli ve onu iyi kullanmalısın.
Bir Müslüman en az 5 dil öğrenmeli Arapçayı öğrenmemiz lazım çünkü arapça Kuran dilidir. Bin dört yüz yıllık medeniyetimiz vardır bu medeniyeti anlatan bütün kitaplar Arapçadır.
İngilizce öğrenmeliyiz çünkü İngilizce ekonomi dili, siyasi dil, bilim dili, sanat dili.
6: Geçmişini öğrenmelisin. unutmamalıyız ki -geçmişini bilmeyen kendisi olmaz, iddiası olmaz, medeniyet tasavvuru olmaz. İslam medeniyeti bir hazine fakat fuat sezginin dediği gibi; Kütüphanelerin tozlu raflarında ölüme terk edilmiş.
Geçmişimizi bilirsek kendimiz olmayı başarmış oluruz ve özgüven sahibi oluruz
7: Rakiplerini çok iyi tanımalısın!
Batıdan nefret edeceğimize onunla rekabet etmeliyiz. Rakiplerimize karşı zihnimiz çok kuvvetli olmalı.
8: Kompleks duygulardan kurtulup özgüven sahibi olmalısın.


Fuat sezgini şu söylediği paragraf ile bitireceğim:
“Benim mensubu olduğum bir ilim, kültür ve medeniyet dünyası var. Bizler köksüz ve sahipsiz değiliz. Çok derinlere inen sağlam bir medeniyete beşiklik etmişiz. Fakat yüzyıllardır bu medeniyetin görmezden gelindiğini hakkının yenildiğini, tahkir edilip, bütün yaptıklarının da elinden alındığını ve ona zulüm edildiğini gördüm. İslam medeniyetinin bu göz kamaştıran birikimini ve dünya bilimine yaptığı büyük katkıları, bunun farkında olmayan dünyaya tanıtmayı gaye ittihaz ettim. Bu gayretimin bir kısmı sadece bilim dünyasına hizmet, diğer çok mühim bir gayesi ise koskoca bir İslam âleminin yitirmiş olduğu kendine hürmeti, güveni ve insanlık tarihindeki yerini hatırlatarak kaybettiklerini iade etmek içindir.”
İfadelerini dile getirdi.
Seminerden sonra öğrencilerle muhabbet eden Karakaş öğrencilere Fuat Sezgine ait kitaplar hediye ederek ayrıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.