DOLAR
32,3655
EURO
34,9626
ALTIN
2.325,50
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Advert

Uzmanlar Araçların Kışlık Bakımının Yapılması Konusunda Sürücüleri Uyardı

Uzmanlar Araçların Kışlık Bakımının Yapılması Konusunda Sürücüleri Uyardı
30.01.2022 22:48
606
A+
A-

Havaların soğumaya başladığı bugünlerde sürücüleri, araçlarının kışlık bakımlarını ihmal etmemeleri konusunda uyaran uzmanlar, araçların kış şartlarında rahatlıkla kullanılabilecek seviyeye getirilmesi gerektiğini belirtti.

Sürücülerin araç bakımlarını kesinlikle ihmal etmemeleri gerektiğini ifade eden uzmanlar, kış aylarında araç bakımlarının önemine dikkat çekiyor.

Kış aylarına girmeden önce aracımızın antifriz suyunu, yağ bakımını, silecek suyunun kontrolünü ve kış lastikleri takılmasını gerektiğini hatırlatan özel bir sürücü kursunda eğitmenlik ve müdürlük yapan Abdullah Akyüz, Kış lastiği taktıktan sonra çoğu sürücünün lastik basıncını düşürmesinin yanlış bir bilgi olduğunu söyledi.

Karlı havada araç sürücüleri nelere dikkat dikkat etmeli?

 

Kış lastiği özellikle karlı havalarda zemini tutma yüzeyi daha fazlayken yaz lastiğinde öyle olmadığını belirten Abdullah Akyüz, “Yaz lastikleri yaz aylarında daha az yakıt tüketmesine sebeptir, kış lastiğinde ise kış aylarında yakıtın az yakmasında faydalanabiliriz. Özelikle bölgemiz kara alışık olmadığı için karlı havada aracın nasıl kullanılacağını da bilmiyoruz. Yokuş aşağı ve yukarıya çıkarken nasıl yapmalıyız? Karlı havalarda kalkışta sürücü adaylar birinci vitese atıp gaza basıyor, bu yanlıştır. 2’nci vitesten hafiften gaza basarak çıkmamız gerekiyor. Sürücülerin buzlu ve karlı havada yokuştan inerken aralıklı mesafede frene basması lazım. Araç sola kayarsa da sürücünün freni bırakması gerekiyor. Aracın arkası hangi tarafa kaymışsa sürücünün direksiyonunu o tarafa kırması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Sisli ve yağışlı havalarda takip mesafemizi korumamız gerektiğini söyleyen Akyüz, “Örneğin günlük hayatta araç kullanırken takip mesafemiz 1 metre ise sisli ve yağışlı havalarda 3 metreye çıkarmamız gerekiyor çünkü ani bir fren yapıldığında arabayı durdurabilecek mesafemiz olmalıdır. Sisli havalarda da dörtlü lambasını yakmamız lazım. Dörtlüyü yaktığımızda arkamızdaki kişiye bir mesaj vermiş oluruz. Sisli havalarda sis lambasını yakarak uzun lambasını kapatıp sisli ve karlı havalarda kısa farla devam etmeliyiz.  Mesafemizi koruyup sabırlı ve trafik kurallarına uyularak kazaya ve kazalara neden olmayız.” şeklinde konuştu.  

Kırmızı ışıkta sabırlı olmaları ve telefonla sosyal medyaya girmeme konusuna dikkati çeken Akyüz uyarılarına şu ifadelerle devam etti:

Abdullah Akyüz

“Sürücü eğitmeni olarak yıllık binlerce aday yetiştiriyoruz. Mühim olan sürücülerin trafik adaplarına uyulmalarıdır. Kırmızı ışıkta bir saniyenin hesabını yapıp durmamız gerekiyor. Kırmızı ışıkta sabırsız olup kornayı çok çalıyoruz ve araç kullanırken sosyal medyaya girmiyoruz. Araç kullanırken ani dalgınlıkta dikkatimizi kaybedip büyük kazalara neden olabiliriz. Tüm sürücülere tavsiyemdir araç kullanırken sosyal medyayı bir kenara bırakmalıdırlar.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.