DOLAR
32,3182
EURO
35,1213
ALTIN
2.298,63
BIST
9.047,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Advert

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Dinç 21 Şubat “Uluslararası Anadil Günü” Dolayısıyla Yazılı Bir Mesaj Yayımladı

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Dinç 21 Şubat “Uluslararası Anadil Günü” Dolayısıyla Yazılı Bir Mesaj Yayımladı
21.02.2022 18:44
628
A+
A-

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, “Anadilde eğitim olmadan eğitimde fırsat eşitliğinden bahsedilemez. Türkçenin korunması ve geliştirilmesine verilen önem, diğer dillere de verilmeli ve anadilde eğitimin önü açılmalıdır.” dedi.

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Dinç, 21 Şubat “Uluslararası Anadil Günü” dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı.

Renkler ve dillerin Allah’ın ayetlerinden olduğunu hatırlatan Dinç, kaybolmaya yüz tutmuş dillerin korunması ve geliştirilmesi için günümüz dünyasında tüm kurumların kabulüyle bir konsensüs oluştuğunu belirtti. Dinç, bu kapsamda her yıl 21 Şubat’ın “Uluslararası Anadil Günü” olarak ilan edildiğini ifade etti.

Çok dilliliğin bir medeniyet tezahürü olduğunu ifade eden Dinç, “Medeniyetlere beşiklik yapmış aziz şehrimiz Diyarbakır halen birçok lehçeyi ve dili kendi içinde kültürleriyle beraber muhafaza etmiş, bu uğurda bedeller ödemiş bir coğrafyadır. Toplumları kendi kültürlerine bağlayan unsurların en önemlisi dildir. Bu nedenle anadillerin desteklenerek yaşatılmaları; devletlerin kendi toplumlarına ve insanlığa karşı temel sorumluluklarındandır. Dillerin unutulması, aslında medeniyetlerin ve kadim kültürlerin yok olmasıdır. Şehrimizde faklı dillerin ve etnik grupların bir arada yaşaması büyük bir zenginliktir.” dedi.

Kurulduğu günden beri HÜDA PAR’ın bu coğrafyadaki tüm dilleri önemsediğini ve bu dillerin korunması, geliştirilmesi için azami gayret harcadığını vurgulayan Dinç, “Günümüz dünyasında dillerin korunması için farkındalık politikaları oluşturulurken Türkiye’de hâlâ bazı dillere yönelik olumsuz ve kaygılı bakış açısı bu milletin kültürüne uymamaktadır. Yine anadil üzerinden toplumu ayrıştırmaya, dönüştürmeye ve kutuplaştırmaya yönelik yapılan politikalara da prim verilmektedir. Bunun için biz HÜDA PAR olarak diyoruz ki ‘Anadil Ana Sütü Gibi Helaldir.” ifadelerini kullandı.

“Anadilde eğitimin önü açılmalıdır”

Türkiye’nin, anadil karnesinin zayıf olduğunu belirten Dinç, “Yıllarca uygulanan asimilasyon politikaları nedeniyle; Kürtçe (Kurmanci, Zazaki), Çerkezce, Arapça ve Süryanice gibi diller zamanla unutulmaya yüz tutmuş, bu dilleri konuşan vatandaşlar anadillerini çocuklarına yeterince öğretememişlerdir. Anadilde eğitim olmadan eğitimde fırsat eşitliğinden bahsedilemez. Türkçenin korunması ve geliştirilmesine verilen önem, vatandaşların anadilleri olarak konuştukları diğer dillere de verilmeli ve anadilde eğitimin önü açılmalıdır. Tüm bunlarla beraber Milli Eğitim Bakanlığı başta Kürtçe olmak üzere diğer dillerle alakalı branşlarda öğretmen atamalarını ivedilikle artırmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.