DOLAR
32,5960
EURO
34,8231
ALTIN
2.412,67
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
30°C
Diyarbakır
30°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
31°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Çok Bulutlu
31°C
Cumartesi Açık
31°C
Advert

Türkmenistan’da Cumhurbaşkanlığı Babadan Oğula Geçti

Türkmenistan’da Cumhurbaşkanlığı Babadan Oğula Geçti
15.03.2022 18:33
600
A+
A-

Türkmenistan’da hafta sonu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Serdar Berdimuhamedov kazandı.

Türkmenistan Seçim Komisyonu, ülkedeki erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarına ilişkin bilgi verdi.

Buna göre, görevdeki Gurbanguly Berdimuhamedov’un oğlu Serdar Berdimuhamedov, cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 72,97 oyla kazandı.

Bir ay önce, görevdeki cumhurbaşkanı “gençlere yol vermenin” gerekli olduğunu söyleyerek erken cumhurbaşkanlığı seçimi kararı almıştı.

Hafta sonu yapılan seçimlere katılım oranının yüzde 97,12 olduğu bildirildi.

Ülkenin Anayasasına göre, Cumhurbaşkanı yedi yıl için seçiliyor. Seçimi kazanmak için bir adayın oyların yüzde 50’sinden fazlasını alması gerekiyor.

Seçimde, üç siyasi parti ve altı girişim grubu tarafından gösterilen 9 aday yarıştı.

Türkmenistan Seçim Kanunu’nun 76’sı ve Merkez Seçim Komisyonu’nun 14 Mart 2022 tarihli kararına dayanarak, Serdar Berdimuhamedov’un Türkmenistan’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak tanındığı duyuruldu.

Devlet Başkanlığı devir teslim töreni 19 Mart’ta Aşkabat’taki Oğuzhan Sarayı’nda yapılacak. Mevcut Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, görevi oğlu Serdar Berdimuhamedov’a devredecek.

Yeni Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov kimdir?

22 Eylül 1981’de Aşkabat’ta doğan Serdar Berdimuhamedov, ilk ve ortaöğrenimini bu şehirde tamamladı. Türkmen Ziraat Üniversitesi mühendis-teknoloji bölümünden mezun oldu.

Mezun olduktan sonra Devlet Gıda Sanayisi Birliği Dış Ekonomik İlişkiler Departmanının farklı bölümlerinde başuzman olarak görev yaptı.

2008-2011’de Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademisi Uluslararası İlişkiler Bölümünde eğitim alan Berdimuhamedov, bu dönemde Türkmenistan’ın Moskova Büyükelçiliğinde danışman olarak görev yaptı.

Berdimuhamedov, 2011-2013 yıllarında Cenevre’de Avrupa güvenliği konusunda eğitim aldı ve aynı dönemde Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Türkmenistan Daimi Temsilciliğinde danışman olarak çalıştı.

Dışişleri Bakanlığında Avrupa Ülkeleri Departmanı Bölüm Başkanı olan Berdimuhamedov, Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Haber Departmanı Başkanı ve Türkmenistan Parlamentosu Yasama Komitesi Başkanı olarak görev yaptı.

Berdimuhamedov, Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevinden sonra 2020’de Ahal vilayeti Belediye Başkanı olarak görev yapıyordu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.