DOLAR
32,6082
EURO
34,7866
ALTIN
2.492,14
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
28°C
Diyarbakır
28°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
27°C
Cumartesi Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Advert

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, HAKSİAD Programında İslam Ekonomisini Anlattı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, HAKSİAD Programında İslam Ekonomisini Anlattı
27.03.2022 22:45
670
A+
A-

​HAKSİAD’ın iş adamları toplantısına katılan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, İslam ekonomisi hakkında konuştu.

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (HAKSİAD) “3. İş Adamları Toplantısı” üçüncü gününde devam ediyor. Programa katılan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, İslam’ın iktisat anlayışı hakkında açıklamalarda bulundu.

Yapıcıoğlu, “İslam’ın iktisat anlayışı nedir? Buna biraz göz atacağız. Şüphesiz ki bu konu bir saat bir buçuk saat gibi bir zaman dilimine sıkıştırabilecek kadar dar bir konu değil. Bunun üzerine elbette belki ciltler dolusu kitap yazılır ama biz burada kısa olarak bugünkü uygulanan iktisat nedir? Bizim anlayışımız nedir? Buna değineceğiz. Bazılarının zannettiği gibi bugün uygulanan kapitalist iktisadi sistemin içerisinden sadece faizi çekip alırsak ve bir de zekâtı monte edersek İslam iktisadı olur mu? Bunun cevabını arayacağız. Temelde İslam iktisadıyla konvansiyonel iktisat ya da hemen hemen dünyanın genelinde uygulanan kapitalist sistemin İslam iktisadıyla ne kadar temelden çeliştiğini ve aradaki farkların ne kadar değerli olduğunu inşallah hep beraber göreceğiz.” dedi.

Allah-u Teâlâ’nın dünya ve içerisindeki her şeyi insanoğlunun ihtiyaçları için var ettiğini ve onun hizmetine sunduğunu hatırlatan Yapıcıoğlu, “Allah-u Teâlâ insanı da kendisine kulluk etsin diye yaratmıştır. Peki nedir kulluk? Şimdi ‘insanları ve cinleri ancak bana kulluk etsinler diye yarattım’ ayetini nasıl anlamamız gerekir. Bu ayet bugüne kadar iki türlü anlaşılmıştır. İlk olarak bu ayete şu anlam verilmiştir: İnsanlar ve cinler sadece Allah’a kulluk etsinler başka kimseye kulluk etmesinler. Bir diğerinde şöyle bir anlam verilmiştir: İnsanlar ve cinler sadece kulluk etsinler başka bir şey yapmasınlar. Aslında her iki anlam da bu ayetten çıkar. Her ikisi de doğrudur. Peki o zaman bizim şu soruyu sormamız lazım. İnsanoğlu zayıf yaratılmıştır. Yemek yemeye ve uyumaya ihtiyaç duyar, kendi şahsi ihtiyaçları vardır. Hasılıkelam kendi hayatını devam ettirebilmesi için insanoğlunun fıtri bazı ihtiyaçları vardır.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında Yapıcıoğlu, “Öyleyse nasıl insan sadece ibadetle meşgul olacaktır? Biz geniş manada ibadeti şöyle tarif edebiliriz: Hani dedik ya dünya ve içindeki her şey insanoğlunun hizmetine verilmiştir. O nimetlerden istifade ederken Allah-u Teâlâ’nın bizim için çizmiş olduğu sınırların içerisinde kalmak ibadettir. Buradan yola çıkarak şunu da söyleyebiliriz. Allah tarafından insanoğlu için sınırlar çizilmiş ve hiçbir alan din dışı ve seküler değildir. Birilerinin iddia ettiği gibi Allah-u Teâla insanlar için sadece dar manada ibadet olarak isimlendirebileceğimiz namazı, haccı, orucu ve zekâtı mı farz kılmıştır? Sadece birilerinin iddia ettiği gibi din sadece Allah ve kul arasında ki ilişkiyi mi düzenler? Yoksa bizim inancımız ve dinimiz olan İslam dini hem insanın Rabbi ile hem diğer insanlarla hem de kainattaki diğer mahlukatla ilişkisini mi düzenler? Bunun cevabını elbette hepiniz takdir edersiniz ki ikinci söylediğim yani İslam sadece insanın Rabbi ile olan ilişkisini değil, insanın akrabalarıyla, eşiyle, çocuklarıyla, anne-babasıyla, komşularıyla ve diğer insanlarla hatta hayvanlar ve eşyalarla olan ilişkisini kâinata bakış açısıyla tanzim eder. Buradan yola çıkarak diyebiliriz ki insanı ilgilendiren insana dair hiçbir şey dinin tanzim ettiği alanın dışında değildir. O alanın sınırlarından çıkmaz.” ifadelerine yer verdi.

Yapıcıoğlu, konuşmasından sonra sektör temsilcilerin kurduğu stantları ziyaret etti.

“3. İş Adamları Toplantısı” sektörel toplantılarla devam etti. Toplantı yarın yapılacak yönetim, il başkanları ve temsilciler toplantısı sonrasında sonuç bildirisi okunarak sona erecek. (İLKHA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.