DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
26°C
Diyarbakır
26°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
30°C
Advert

Ramazan Ayında Sigara Nasıl Bırakılabilir?

Ramazan Ayında Sigara Nasıl Bırakılabilir?
A+
A-

Kişinin tüm nefsi arzu ve isteklerden arındırdığı Ramazan ayının sigarayı bırakmak için bir fırsat olduğunu belirten Yeşil Yıldız Derneği Başkanı Yahya Öger, bu ayda sigarayı bırakmak isteyenlere bazı ipuçları verdi.

U

Ramazan ayında temel gıda ürünlerinde olduğu gibi tütün ve mamulleri tüketiminde de azalma görüldüğünü dile getiren Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, sigarayı bırakma hususunda özellikle iftar sonrası uygulanması gereken kuralları paylaştı.

 

Oruç tutmanın İslam’ın şartlarından biri olduğunu hatırlatan Öger, “Bir Müslüman oruç ibadetini yerine getirirken birincisi ilahi emir olduğu için yerine getirme noktasında gayret sarf ediyor. İkincisi Peygamber Efendimiz, ‘Oruç tutun sıhhat bulun’ hadisine binaen insan üzerinde sağlık anlamında hem psikolojik hem de fizyolojik ciddi etkisi vardır.” ifadelerini kullandı.

“Ramazan ayı, vücudu dinlendirme ve yenileme noktasında bir fırsat ayıdır”

İnsan vücudunu tıpkı bir makinaya benzeten Öger, “Dolayısıyla 11 ay boyunca çalışan makinanın dinlenmeye ve kendini rektifiye etme ihtiyacı vardır. Ramazan ayı, vücudu hem dinlendirme hem de yenileme noktasında bir fırsat ve sağlık ayı olarak önümüze çıkıyor. Oruç, kişinin kendi iradesine sahip çıkma, oto kontrol mekanizmasını devreye koyma olayıdır. Burada ibadetin mantığındaki şey, kişinin ruhen ve bedenen kendisini bir şekilde yaratıcıya adaması, hayatında ne kadar olumsuz davranış varsa bu davranışları bertaraf etme nokrasında Ramazan ayını bir başlangıç olarak kabul etmesidir.” şeklinde konuştu.

Ramazan ayının bağımlılar açısından manevi yönden çok önemli olduğunun altını çizen Öger, bu anlamda hem sigaranın hem alkolün hem de diğer maddelerin tedavi edilmesi noktasında kişinin kendi iradesine sahip çıkması, hayatına almış olduğu olumsuz maddelerden vazgeçmesi aslında Ramazan ayının hayatımıza getirmiş olduğu güzelliklerden bir tanesi olduğunu söyledi.

“Sigara kullananlar; misvak kullansın, su tüketsin, şekerli ve gazlı içeceklerden uzak dursun”

Özellikle Ramazan ayını fırsata çevirip sigarayı bırakmak isteyenlere önemli tavsiyelerde bulunan Öger, “Lütfen iftarı sigara için beklemeyin. İftarı Ramazan ayında tuttuğunuz orucun sevincini paylaşma ve iftara giderken de aklınızda sigaradan ziyade o manevi havayı teneffüs etme noktasında bir iftara kendinizi adapte edin. İftar sonrası kesinlikle ağızlarınızı fırçalayın, biz misvak kullanmayı tavsiye ederiz. Çünkü ağızda ve dişlerin arasında kalan yemek tortusu ve kokusu sigara içmeyi tetikleyebildiğinden diş fırçalamak ya da misvak kullanmak bu duyguyu erteleyebiliyor.” dedi.

Öger, “İftar sonrası genellikle sağlık kuruluşlarının söylediği şudur: ‘yarım saat yürüyüş yapın.’ Biz yarım saat yürüyüş değil ‘sünnet olan teravih namazını kılın’ diyoruz. Bunu yaparken hem bir ibadet boyutu hem de sağlık kuruluşlarının tavsiye etmiş olduğu iftar sonrası yarım saatlik yürüyüş boyutunu ele alarak uzakta olan bir camiye yürüyerek gitmeyi tavsiye ediyoruz. Sigara içen bağımlılara genelde yemekten sonra aşırı derece su tüketimini tavsiye ederiz. Çünkü su aynı zamanda bir arındırma tedavisi olarak kullanılabiliyor. Gazlı, şekerli içeceklerden özellikle koladan mümkün derece kendilerini muhafaza etmeliler.” diye belirtti.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.