DOLAR
32,3578
EURO
35,0024
ALTIN
2.326,06
BIST
9.124,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Advert

Bismil’de Medrese Talebeleri İcazet Aldı (VİDEO)

Bismil’de Medrese Talebeleri İcazet Aldı (VİDEO)
22.05.2022 18:22 | Son Güncellenme: 22.05.2022 21:06
1.099
A+
A-

Bismil’de bulunan Yukarı dolay (Fetla Jorîn) Medresesi’nde Kur’an-ı Kerim, Tecvit, Dil grameri ve edebiyatı, tefsir, hadis, fıkıh alanlarında aldıkları eğitimi tamamlayan 15 öğrenci için icazet töreni yapıldı.

Diyarbakır ve İlçelerinden birçok alim ve vatandaşlar katıldı. Siyasi Partilerden, Bismil HÜDAPAR ilçe başkanı Ali Bilmez ve Heyeti, Yeniden Refah Partisi ilçe başkanı M. Ali Ayhan ve heyeti, Ak Parti ilçe başkanı Veysel Yağmur ve heyeti katıldı.

Yüzyıllardır Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ilim ve irfan yuvaları olarak hizmet eden medreseler, günümüzde de bu işlevlerini hiç aksatmadan yerine getirmeye devam ediyor.

Program açılışını Hafız Muhammed Edip KILIÇ okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İcazet töreni program moderatörlüğünü Nur Medresesi Baş Müderrisi ve Kanaat Önderi, Barış elçisi Molla Musa Kılıç, yaptı.


Açılış konuşmasını yapan Yukarı Dolay Medresesi Baş müderrisi Mola Seyfettin Tunç, Medresenin kuruluş hikayesini anlatarak, kendilerine destek veren Yukarı dolay halkına teşekkür etti.

Molla Tunç,
“Allah hepinizden razı olsun. Alime kıymet vermedik. İlme kıymet vermedik. Gereği gibi üstümüze düşen vazifeyi yerine getirmedik. Bunun için bugün cehaletle, hurafelerle, yanlış bilgilerle yaşamamızı devam ettiriyoruz. Hepimizin gayret göstermesi lazım, Bu medreselerin çoğalması, burada yetişen alimlerin çoğalması inşallah geleceğimiz için bize bir ışık olacaktır” dedi.

Diyarbakır’dan gelen Molla Abdullah Şahin, Bölgede medreselerin önemine değinerek, Kürt dili medreseler sayesinde korunduğunu, medreseler Kürtçenin gelişmesini sağladığını, ve medreselere sahip çıkalımasına değindi.

Eğitim yuvası ne kadar eskiyse o kadar değerli olduğunu ifade eden Artuklu Üniversitesi Kürdoloji bölümü Prof. Abdurrahman Adak;

”Bölgede medreseler binlerce yıla dayanır. Nasıl Şam ve Halep’te eski medreseler var ise bölgemizde Cizira Botan medresesi önemlidir. Melaye Cezeri, Mevlana Halit Kürt imamlardır. Bediuzzaman Said’i Nursi yazdığı Risaleyi Nur risaleleri, Kürt medreselerde yazılmıştır. Tarih boyunca Kürt dilinin korunması medreseler sayesinde olmuştur. İnşallah Medreseler eski konuma gelecektir.” Dedi.

Moderetör Molla Musa Kılıç ise konuşmasında; ”Anadolu kapılarını Malazgirt zaferinde Müslümanlara açan Çağrı beyin oğlu Molla Alparslan medresede eğitim görmüştür. İstanbul’un Fatihi Molla Fatih Sultan Mehmet Medreselerde eğitim görmüştür. Dedi.


Daha sonra konuşan Bismil Eski Müftüsü Hanifi Ballı, bölge halkının bağrında çıkan medrese talebelerine sahip çıkması gerektiği ifade etti.

Medresede verilen eğitimi başarıyla tamamlayan 15 öğrenci, törende cübbelerini giydikten sonra icazet belgelerini Seydaların elinden aldı. İcazet törenine katılan binlerce kişi öğle yemeği verildi. Yoğun katılımın olduğu icazet töreni dualarla sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.