DOLAR
32,3690
EURO
34,9519
ALTIN
2.325,69
BIST
9.095,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Advert

Kutlu Bir Yolculuk Hac

A+
A-

Yüce Allah’a hamd, sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya sonsuz salât ve selam olsun. İslam’ın esaslarından olan hac mevsimine yaklaşmış bulunmaktayız ve hacı adaylarımız kutsal topraklara gitmeye başladılar.

Hacca gidenlerin sevincini de adı kuraya çıkamayanların hüznü de, Allah katında çok kıymetli olduğuna inanıyor temennimiz bütün Müslüman kardeşlerimizin bu kutsal beldelere gitmesidir. Hac, ayeti kerimede şöyle ifade edilir:“ Şüphesiz, insanlar için kurulan ilk ibadet evi, Mekke’de âlemlere rahmet ve hidayet kaynağı olarak kurulan Kabe’dir. Onda apaçık deliller, Makâm-ı İbrahim vardır. Oraya kim girerse güven içinde olur. Yolculuğuna gücü yetenlerin haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkar ederse şüphesiz Allah bütün âlemlerden müstağnîdir” ( Âl-i İmran, 96-97)    Müslümanlar üzerine farz kılınan hac, Peygamber Efendimiz (s.a.v.), tarafından İslam’ın beş temelinden birisi olduğunu belirterek şöyle buyurmuştur:“İslam beş şey üzerine bina edilmiştir. Allah’tan başka ilah olmadığına, Muhammed’in Allah’ın elçisi olduğuna şehadet  etmek, namaz kılmak, zekat vermek, haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak. Bilindiği İslam’da ibadetler üçe ayrılır, bedeni , mali ve  hem maddi hem bedenî ibadet;( vücut hareketleri ve mal ile yapılan ibadetlerdir). Hac gibi. Hac  diğer ibadetlerden farklı yönleri vardır. İbadetler her yerde yapılabilirken hac, ancak belli yerde Mekke-i Mükerreme’de yapılabilmektedir. Bunun için dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan ve hali vakti yerinde olan Müslümanlar bu ibadeti yapmak için Mekke-i Mükerreme’ye gelmek zorundadırlar. Hac insana mahşer gününü hatırlatır. İnsanlar ölecek, sonra da dirilip hesap vermek üzere mahşer yerinde toplanacaklardır. Hac, Allah (c.c.) ve Resulü’nün sevdasını yüreklerinde taşıyanlar için bir vuslattır. Şimdi dua zamanı, tövbe zamanı, manevi dünyamıza yeni bir pencere açmak, hayatımızdaki olumlu gelişmelere itici bir güç katabilmek, zihnen, fikren, kalben tevhid inancımıza yoğunlaşma zamanı, böylece yanlış yöneliş, duygu, düşünce ve davranışlardan arınma zamanı. Temel iman, ibadet ve ahlaki değerlerimizi dilimizden gönlümüze, gönlümüzden beynimize, oradan da bütün iş ve davranışlarımıza aksettirebilme zamanıdır. Hac günahların silinmesine ve günahlardan arınmaya vesiledir. Hadis- i Şerif’te ifade edildiği üzere “Bilemedin mi ki İslâm, kendisinden önceki günahları yok eder. Hicret, kendisinden önceki günahları yok eder. Hac, kendisinden önceki günahları yok eder.”

Hac, İslâm kardeşliğini pekiştirir. Toplu halde yapılan ibadetler insanların birbirleriyle tanışıp kaynaşmalarını sağlar. Şehid  Malcolm X beyaz adamın zulmü, ırkçılığı ve acımasızlığını ilk önce bir asi, sokak serserisi, uyuşturucu baronu yapar. Cezaevi günleri ve İslam’la şereflenip  hidayet ermesi daha sonra  . Elijah’ın liderliğindeki yapı siyah adamı kutsar ve Tanrı’yı dahi siyahîlerin safına taşır. Malcolm, bu yapıya o kadar aşk ve şevkle bağlanır ki Elijah’ın peygamberliğini dahi kabul eder. Gün gelir Elijah’ın kibri, hırsı, zaafları ve ahlaki sapkınlıkları ifşa olur. Malcolm, yıllarca böyle rezil ve çirkin yapının içinde yer almanın ıstırabını yaşar. ve ona der ki: Mısır’a giden uçağı bir zenci sürüyor ve Türkiyeli beyaz tenliler ona ‘Kardeşim’ diyerek sarılıyordu. Beyazlar da onunla birlikte aynı Allah’a inanıyor ve ibadet ediyordu. Ona selam veriyor ve onunla kucaklaşıyorlardı. Üstelik bu beyazlar, merak ve gıptayla kendisine Amerika’daki siyahi Müslümanlar, orada olan biten ve Dünya boks şampiyonu Muhammed Ali Clay hakkında sorular soruyorlardı. Eşine de Gözleri mavi, saçları sarı, tenleri bembeyaz olan insanlarla, Müslüman kardeşlerimle aynı bardaktan su içtim ve aynı tabaktan yemek yedim. Hepimiz bir kardeştik. Rengimiz ya da ırkımız ne olursa olsun, hepimiz insanız ve aynı Allah’a inanıyoruz. Ben artık ırkçı bir Müslüman değilim. Gerçek peygamberimiz olan Hz. Muhammed (sav) ırkçılığı yasaklamıştır…Hz. İbrahim’in, Hz. Muhammed’in ve diğer bütün peygamberlerin mekânı olan kutsal topraklarda bütün ırk ve renklerden insanlarda kardeşlik ruhunu gördüm, misafirperverliklerine şahit oldum. Bu cana yakınlık karşısında büyülendim. Bil ki, Amerika’nın ırk problemini ortadan kaldıran İslâm’ı anlamamız şarttır Haccı nasıl buldun? Sorusuna Malcolm X :– Hacda tarifi mümkün olmayan duygular yaşıyorum. Buraya gelmeden önce savunduğum birçok fikirden burada vazgeçtim. Ben beyaz adamın şeytan olduğunu düşünüyordum. Ama buraya gelince beyaz adamın da Müslüman olanlarının ve Müslümanlık ile birlikte beyaz adamın iyi olanlarının olabileceğini gözlerimle gördüm. Bana kardeşleri gibi davranan beyaz adamları görünce bütün beyazların kötü olmadığını anladım. Ayrıca buraya geldikten sonra buraya gelmeden önce İslam adına öğrendiklerimin birçoğunun yanlış olduğunu burada öğrendim. Gerçek İslam; tevhid, adalet ve özgürlükmüş. İslam sadece bir ırka değil bütün insanlara hitap eden tek kurtuluş yoluymuş. Bütün bu güzellikleri burada (Hacda) öğrendim. Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır hafızalara kazınan bu sözü ondan sonra söylemiştir.

Ali ŞERİATİ ise haccı şöyle tanımlar: Kişi hacca giderken kendi kendine hacc ne demektir diye sormalı ve haccın Allah’a doğru yükselmesi olduğunu bilmelidir.” Hacc ibadeti pek çok şeylerin aynı anda gösterisidir. Gösteride Allah, sahnenin yöneticisidir. Âdem, İbrahim, Hacer ve şeytan başlıca karakterleridir. Sahneler Mescid’ûl Haram, haram bölge[Mıntıka-i Haram] meş’a [Safa-Merve arası]Arafat, Meş’ar [Arafat’la Mina arasında hacıların gece kaldığı ve şeytan taşlamak için taş topladığı yer] ve Mina’dır. Önemli semboller Kâbe, Safa, Merve, gündüz, gece, güneş ışığı, güneşin batışı ve kurbandır. Kostüm ve makyaj ihram, halk ve taksirdir. Hacc’a giden kişiler erkek, kadın, genç ve yaşlı siyah beyaz ne olursak olalım Allah’la şeytan arasındaki karşılaşmada Adem İbrahim ve Hacer’in rolü tarafımızdan oynanır. Hacc’da şunlar şöyle yapılmalı böyle yapılmalı gibi şeylerden ziyade Hacc’ın Müslümanlara niçin farz olduğu üzerinde durulup öğrenilmesidir. Üstad Bediuzzaman Haccın faydalarını şöyle izah eder: Taarrüfle tevhid-i efkâr: Tanışmakla birlikte fikir birliği. Teavünle teşrik-i mesaiyi tazammun: Yani yardımlaşma ile âlem-i İslam’ın mesaisinin tanzimi ve birlikte çalışma, yardımlaşma mesaisi kurmak. İçindeki siyaset-i âliye-i İslâmi’ye: İçerisinde İslam’ın o yüksek siyaseti ve devlet yönetimindeki ihmallerin görüşülmesi ve yüksek İslam siyasetinin tezahürünün şura ve meşveretinin tahakkuku.Maslahat-ı vâsia-i içtimaiye: Geniş içtimai ve sosyal hayatın faydasına yapılacak çalışmalar. Her hac döneminde  hac ve umre paranızı fakire verin diyen bir çok aklı evvel çıkarda bu seneki tatil paranızı veya egosunu tatmin etmek isteyen  para savuranlara bu yıl tatile gitmeyin fakir fukaraya verin diyen kimsenin çıkmaması  amaçlarının  fakir olmadığı sadece ibadet düşmanlığı olduğu gerçeğini de unutmayalım. Son olarak  Resul-i Ekrem’in : Hacca gidenler ile umreye gidenler, Allah’ın elçileridir. Allah’a dua  ederlerse, Allah onların dualarını kabul eder ve Allah’tan günahlarının bağışlanmasını isterlerse Allah onların günahlarını bağışlar.hadisine binaen hacca giden kardeşlerimizden kendileri ,aileleri memleketleri, ümmet  ve işgal ve zulüm altında bulunan  İslam beldeleri için dua etmelerini ve yaptıkları duaların Allah katında makbul olmasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ederim.

ETİKETLER: , , ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.