DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
26°C
Diyarbakır
26°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
30°C
Advert

Susa Şehitleri Anma Programına Katılan Vatandaşlar Duygularını Dile Getirdi (VİDEO)

Susa Şehitleri Anma Programına Katılan Vatandaşlar Duygularını Dile Getirdi (VİDEO)
27.06.2022 15:27 | Son Güncellenme: 27.06.2022 15:28
714
A+
A-

​Susa katliamının 30’uncu yıl dönümü münasebetiyle Susa-Der tarafından düzenlenen Susa Şehidlerini Anma Programına katılan vatandaşlar yapılan katliamı ve duygularını dile getirdi.

26 Haziran 1992’de PKK tarafından Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Yolaç Mahallesi’nde (Susa) katledilen 10 cami yareninin şehadetlerinin 30’uncu yıldönümü münasebetiyle Susa-Der tarafından anma programı düzenlendi.

Molla Kerbela Şanlı

Programa Diyarbakır’dan Molla Kerbela Şanlı;  Susa şehidleri, memleketin mübareği, Susa şehidleri, kürd müslümanların onuru, Susa şehidleri, Memleketin, milletin, müslümanların kimliği olduğunu dile getirdi.

”Diyarbakır’dan geldik. Susa katliamı uzun zamandır gerçekleştirilen bir katliamdır. Susa şehidleri, memleketimizin mübareğidir. Susa şehidleri, kürd müslümanların onurudur. Susa şehidleri, Memleketimizin, milletimizin, müslümanların kimliğidir. Susa şehidleri, kürd halki müslüman olduğunu gösteriyor. Dinine bağlı, Kur’an yolundadır. Susa şehidleri bize bunu da gösteriyor ve anlatıyor ki; ne olursa olsun nerede olursa olsun müslüman kürd halkı dininden asla vazgeçmez. Malı da gitse, canımda gitse dininden asla vazgeçmez.” dedi

Susa şehitlerinin kabirleri başına gelmemiz onları sadece anmamız tek değil her daim anıyoruz. Buraya gelmemiz, onlarla verdiğimiz sözleri, vaadleri yenilemektir. Buraya Kabirleri başına geldiğimiz şehidlere niçin dolayı bu mücadeleyi verdiniz? Niçin canınızı verdiniz? Biz sizlerin yolundayız. Biz davamızı terk etmiyoruz etmedik.
Çoluk çocuklarımızı, neslimizi onların yolunda olduğu dava üzerine yetiştireceğiz. Ve bizde söz veriyoruz onların yolundayız, Onların davasını terk etmedik ve etmeyeceğiz diye onlara söz verip sözümüzü tazeliyoruz.” diye ifade etti.

Bismil Tepe Mahallesinde Barava Medresesi Müderrisi Edip Balık

Bismil’den katılan, Bismil Tepe Mahallesinde Barava Medresesi Müderrisi Edip Balık; Susa Şehidleri arasında iki şehid Bismil İsapınar köyünden olduğunu ve ömürlerini davalarına sarf ettiğini ve evlilik için onlara teklif edildiğinde kabul etmedikleri, onlar cennetle evleneceklerini söylediklerini söyledi.

“Biz Bismil Tepe Mahallesi Barava Medresesi olarak katıldık. 26 Haziran Susa Şehidlerinin yıldönümüdür. Susa şehidleri bu mücadele tarihinde bir kırılma noktasıdır. Bunlar bizim en azizlerimizdir, en değerlilerimizdir. Biz bunların yolunu sürdürmemiz için elimizden gelen bütün mücadeleyi sergilemek mecburiyetindeyiz.”

Burada Bismilli iki tane şehidimiz de vardır. Şehit Şeyhmus Bal ve Şehit Osman Bal. Bu iki kardeşimiz Bismil’in İsapınar köyünde buraya geldiler, burada mücadelelerini sürdürdüler. Bütün ömürlerini davalarına sarf ettiler. Kendilerine yapılan evlilik tekliflerine ‘biz cennette inşallah huriler ile evleneceğiz’ diyerek evlilik tekliflerini de geri çevirdiler. Gerçekten söyledikleri gibi en kısa sürede şehit oldular ve Rabblerine kavuştular.” dedi.

Kemal Akgül

Bismil Tepe Mahallesinden programa katılan Kemal Akgül, katliamın oldu zamanda askerde olduğunu televizyonda izlediğini söyledi. Akgül Susa katliamının Camide 15 kişinin olduğu ve onlardan 10’u şehit, 5’i yaralı olduğunu ve yaralılardan biri katliamı ona anlattığını söyledi. Akgül ona katliamın yaralı olandan anlatılanları anlattı.

Diyarbakır’da 5 yıl önce 6-7 Ekim olaylarında 3 arkadaşıyla birlikte vahşice öldürülerek şehit edilen Hasan Gökgöz’ün babası Mehmet Gökgöz (Xale Meheme)

Diyarbakır’dan programa katılan ve Diyarbakır’da 5 yıl önce 6-7 Ekim olaylarında 3 arkadaşıyla birlikte vahşice öldürülerek şehit edilen Hasan Gökgöz’ün babası Mehmet Gökgöz (Xale Meheme):

”Her sene biz buraya ziyarete geliyoruz. Bu her iki çocuk şehit Hasan’ın çocuğudur. Ben onlara söyledim babanız da sizin gibiydi onu getiriyordum buraya, bu şehitleri ziyarete. Şimdi siz babanızın vazifesini yapıyorsunuz.

Susa şehidlerimizi her sene anıyoruz. Bu senede geldik buraya. Bizler unutmadık unutmayacağız.” diye ifade ederek Susa Katliamını anlattı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.