DOLAR
32,3660
EURO
34,9560
ALTIN
2.325,42
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Advert

Çocuklarda Görülen İshal Şikayetlerine Dikkat!

Çocuklarda Görülen İshal Şikayetlerine Dikkat!
28.08.2022 16:56
411
A+
A-

Özellikle yaz aylarında çocuklarda sıklıkla karşılaşılan şikayetlerden biri olan ishalin türleri ve alınması gereken önlemler hakkında konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Güneş, ailelere önemli öneri ve tavsiyelerde bulundu.

Yaz aylarında acil servislerle beraber çocuk polikliniklerini en çok meşgul eden şikayetlerden biri ishal. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Güneş, ishal şikayetine karşı alınması gereken tedbirler, türleri, kişide bıraktığı olumsuz etkiler ile ishal şikâyeti durumunda takip edilecek tedavi süreci yöntemi hakkında bilgi aktardı.

Başta acil servisler olmak üzere polikliniklere yapılan başvurularda İshal şikayetlerindeki yoğunluğa dikkat çeken Dr. Güneş, “Son günlerde acil servise başvuran hastaların bazıları akut gastroenterit diye tabir ettiğimiz ishal, bulantı, kusma ve ateş şikayetleriyle gelen bir hastalık tablosunu oluşturuyor. Bu hastaların şikayetlerini ortaya çıkaran nedenler daha çok amip ve bazı viral enfeksiyonlardır. Bu viral enfeksiyonlardan da norovirüs, adenovirüs ve rotavirustur.” dedi.

Hastaların şikâyet şekli ve türlerini aktaran Güneş, “Bu hastaların şikayetine bakıldığında genellikle yüksek ateş, bulantı, kusma, ishal ve göz enfeksiyonu konjonktivit tablolara neden olmaktadır. Bu hastalarda çok ciddi sıvı kayıpları olabiliyor. Nedenleri ise el hijyenleri iyi olmayan hastalardan, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin tüketilmesinden, hasta kişilerle olan temaslardan ve kirli sulardan bulaşmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

“Beslenme alışkanlıkları ve diyetleri düzenlenmeli, bol miktarda sıvı tüketilmelidir”

Tedavi sürecinde takip edilmesi gereken yol ve yöntemler hakkında bilgi veren Güneş, şunları söyledi:

“Bu tür hastaların tedavisinde çoğunlukla yağsız ve posasız beslenme önerilmektedir. Bol sıvı tüketiminin yanı sıra daha çok kabızlık yapacak yiyecekler, yoğurt, ayran, muz, şeftali, patates haşlaması, pirinç pilavı gibi besinler önerilir. Destek tedavisi olarak probiyotik dediğimiz bağırsak düzenleyicisi ile çinko gibi destek tedavileri uygulanır. Bazı gerekli hastalarda antibiyoterapi de önerilebilir.” şeklinde konuştu.

Dr. Güneş, “Hastaların dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bulaş elden olduğundan hepsinin başında el hijyeni gelmektedir. Ev içinde olabilecek bulaş riskinden dolayı kişisel kullanımlara dikkat edilmeli, beslenme alışkanlıkları ve diyetleri ona göre düzenlenmeli ve bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Gıda takviyesi burada çok önemlidir ve daha çok kabızlık yapacak gıdalara dikkat edilmelidir.” diye belirtti. 

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.