DOLAR
32,5785
EURO
34,6971
ALTIN
2.521,50
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
Advert

Bismil’de Âlimlerden Mübarek Üç Aylar Çağrısı (VİDEO)

01.02.2022 22:22 | Son Güncellenme: 03.02.2022 13:38
1.200
A+
A-

Haberin Videosu

İslam için büyük öneme sahip olan ve içinde önemli gün ve geceler barındıran üç ayların gelişi ile beraber ilçemizde görev yapan alimlerden vatandaşlarımıza önemli çağrılar yapıldı. Üç aylar münasebetiyle Bismil Ajans’a konuşan alimlerimiz bu gecelerin önemine binaen değerli hatırlatmalarda bulunurken aynı zamanda vatandaşlarımıza çağrıda bulundular.

Bismil ilçe müftülüğünde görevli Müftü Vekili Molla Cevat SÜLÜN

Bismil ilçe müftülüğünde görevli Müftü Vekili Molla Cevat SÜLÜN:

‘’Üç aylar halk arsında Receb, Şaban ve Ramazan olarak bilinen aylardır. Receb ayı gelince Hz. Peygamber (S.A.V.) şöyle dua ederdi ‘’Allah’ım bize Receb ve Şaban’ı mübarek kıl ve Ramazanı bize kavuştur’’.

Cenabı Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor ‘’ Allah’ın yeri ve göğü yarattığı günden beri ayların sayısı on ikidir, bu dinin dost doğru yoludur. Bunlardan dört tanesi haram aylardır ve bu aylarda kendi nefislerinize zulüm etmeyiniz.’’

Üç ayların Receb ve Şaban ayları Ramazan ayına hazırlıktır. Zünnûn-ı Mısrî mutasavvıf şöyle der; ’’ Receb ayı ekin ekme, tohum atma ayıdır, Şaban ayı onarım ve bakım ayıdır ve Ramazan ayı ise, mahsulü toplama ve ekini biçme ayıdır.’’ Anlamamız o ki Receb ve Şaban ayları Ramazan ayına girme maratonudur. Receb ve Şaban ayı ki, şeytanla mücadele ayı,  cennet kapıların ardına kadar açıldığı cehennem kapılarının kapandığı, şeytanların zincirlere vurulduğu ramazan ayına bir hazırlıktır.

Herkes kendi eksikliğini göz önünde bulundurarak hayrı bol olan bu ayları fırsat bilerek kendi ibadi eksiklerini tamamlaması gerek.’’ Dedi.

Müftü Vekili ve Vaiz SÜLÜN Ramazan ayının kadir gecesine de değindi.

‘’Cenabı Allah Kadir Gecesi hakkında şöyle buyuruyor; ’’ Bin aydan daha hayırlı… Çünkü o gece zulmün, şirkin ve küfrün karanlığına bürünen coğrafyamız tıpkı güneşin dünyayı ısıttığı ve aydınlattığı gibi Kur’an-ı Kerim’in rahmet damlaları Kadir Gecesi’nde nazil oldu. Bu aylarda olan ibadetlerin hayrı çok olmasıyla beraber ve bu ayların içerisinde Kadir Gecesi’ndeki yapılan ibadetler ise diğer aylara nazaran bin kat daha hayırlıdır. Bizler Müslümanlar bu üç ayları bol bol ibadetle geçirip manevi kirlerden arınıp Allah’a kul olmamız gerekir.’’ Dedi.

Bismil Nur Camii İmam-Hatip’i ve Medrese mollası Musa Kılıç

Bismil Nur Camii İmam-Hatip’i ve Medrese mollası Musa Kılıç

‘’Malumunuz Üç Aylara gireceğiz. Üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan ayıdır. Manevi bir atmosferin olduğu aylardır. Üç ayların bu kadar önemli ve değeri yüksek olması içerilerine mübarek günlerin olmasından kaynaklanmasındandır.

Receb ayı bu gün ve yarını bağlayan gecede başlayacaktır. Receb ayının il gecesi Regaib Kandili gecesi ve yirmi altıncı ve yirmi yedinci gününü bağlayan gece ise Miraç Kandili gecesidir. Receb ve Şaban ayları Ramazan ayına hazırlık ayıdır. Şaban ayının on beşinci günüde ise Berat Kandili gecesi vardır. Ramazan ayında ise yirmi yedinci gecesinde kadir gecesi vardır. Ramazan ayındaki kadir gecesi o kadar önemlidir ki o gece bin aydan daha hayırlıdır.

Üç aylarda ibadetlerin başlıcası oruç tutmaktır. Hz. Muhammed (S.A.V.) bir hadisinde; “Aziz ve yüce olan Allah Ademoğlunun bir iyiliğine on mislinden yedi yüz misline kadar karşılık verir, ancak oruç hariç.” Allah Teâlâ buyurur ki: “Oruç benim içindir, onun mükafatını ben veririm.” buyurmaktadır. Demek ki oruç tutmak çok önemlidir. Oruç kalkandır insanı kötü şeylerden korur.

Resulullah (S.A.V.) başka bir hadisinde; ‘’Allah’ım bizi Receb ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır’’ buyuruyor. Bu aylar Allah katında çok değerli aylardır. Bu aylarda neler yapmalıyız; en başta tövbe, istiğfar ve ibadet etmek gerekir.’’ dedi.

Bismil Dumlupınar Camii İmam Hatip’i Molla Abdulkadir Çakır

Bismil Dumlupınar Camii İmam Hatip’i Molla Abdulkadir Çakır

‘’Üç aylar Receb, Şaban ve Ramazan’dır. Bu üç aylar yılın olgun zamanıdır. Nasıl bir insan küçükken çocuk sayılır, genç iken güçlü olma zamanıdır ve yaşlanınca da çoğu şeyden aciz kalınır kıyasıyla yılın bu üç ayları gençlik zamanı gibidir. Üç ayların öncesindeki Muharrem, Safer, Zilkade, Zilhicce aylarını çocukluk zamanı hesap edersek, Receb, Şaban ve Ramazan ayları da gençlik zamanı olarak diyebiliriz. Üç aylarda insanın güç kazandığı zamandır, insana en yakışan ibadettir. Bu aylarda Regaib Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili olan mübarek geceler vardır.

Peygamberimiz zamanında üç aylara girince Hz. Âişe validemiz (radıyallahu anhâ) şöyle dedi:

“Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hiç bir ayda, Şaban ayında tuttuğu oruçtan daha fazla oruç tutmazdı. Şaban ayının tamamını oruçlu geçirirdi.”

Bu aylarda sıkça Allah’ı analım, zikredelim, tövbe istiğfar edelim. Allah’ın daima hayatımızda olması için de ibadet edelim ve özellikle bu mübarek Receb Şaban ve Ramazan ayında oruç tutmaya gayret edelim.’’ Dedi.

Bismil Akpınar Camii İmam Hatip’i Molla Mehdi Sansarkan

Bismil Akpınar Camii İmam Hatip’i Molla Mehdi Sansarkan

”Üç aylar Receb, Şaban ve Ramazan olarak adlandırılan içinde bilip ve bilemediğimiz nice önemli geceleri barındıran, Rahmet, mağfiret, affın bol bol bulunduğu, hatta şeytanların zincire vurulduğu ibadet mevsimidir, diye biliriz…

Bu Aylar Allah’ın ayı olarak bilinen Recep ile başlar, peygamber efendimizin (sav) ayı olarak Şaban ile devam eder ve Ümmetin ayı olarak Ramazan ile sona eren aylardır.

Receb ayının ilk Perşembeyi Cumaya bağlayan Allah’a Rağbet edilen Regaib gecesi, Peygamberimizin Mirac’a yükseldiği, 5 vakit namazın hediye edildiği Miraç Gecesi, Şaban ayının 15’inde günahlardan ve cehennem azabından kurtuluş olan Berat Gecesi ve Ramazan ayında bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesidir.

Bu aylar teşbihte hata olmasın bir piyango misali insanların bir hayırla binlerce sevap kazanabileceği aylardır. Onun için bu fırsatı iyi değerlendirip, en başta tövbe etmeli ve mümkün olduğunca sünnete uyarak oruçlu geçirmeli, nafile ibadetler önem vermeli, mümkün olduğunca da sadaka vererek, hayır dua kazanmalıyız. Tabi, Kur’an okumayı da unutmayalım, mümkün mertebe ibadetlerimizi camide cemaatle kılmaya çalışmalıyız…” dedi.

 

İttihadul Ulemaya Bağlı Tepe Barava Medresesi  Müderrisi Molla Edip Balık

BİR VADİDEN GEÇEN KERVANIN HİKAYESİ

Bir zamanlar bir vadiden, gecenin zifiri karanlığında bir ordu geçiyormuş.

Komutanları: ‘Askerlerim! İçinden geçtiğiniz bu vadinin taşları ve çakılarının hepsi, altın, gümüş yakut, elmas, zeberced vb. kıymetli madenlerdir. Gücünüz nisbetinde onları heybelerinize doldurun’ dedi.

Komutanlarının bu çağrısına anlam vermeyen bazı askerler vadiden hiçbir şey almadan vadiyi geçtiler. Diğer bir kısım asker ise, ’Komutanımızdır. Söylediğinde doğruluk payı olabilir.’ diyerek bir şeyleri vadiden aldılar. Geri kalanlar ise komutanlarının çağrısına uyarak vadiden geçene kadar, vadiden alabildikleri kadar bir şeyler aldılar.

Sabah olup, gün aydınlığa kavuşunca bir şeyler alanlar heybelerine baktıklarında bir de ne görsünler! Gerçekten de topladıklarının hepsi komutanlarının kendilerine söylediği gibi kıymetli madenler olduğunu gördüler. Komutanlarının çağrısına uymayıp hiçbir şey almayanlar ahu vah edip dizlerini dövdüler. ‘Komutanımızın söylediklerinde doğruluk payı olabilir.’ diyerek bir şeyler alanlar ise: ‘Keşke komutanımıza tümüyle inansaydık da heybelerimizi doldurabileceğimiz kadar doldursaydık.’ diyerek hayıflandılar. Komutanlarının sözüne inanıp ona göre davrananlar ise komutanlarına inanmanın kendilerine kazandırdıklarından dolayı büyük bir sevinç duydular.

ÜÇ AYLAR VE FAZİLETİ

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (S.A.V), “Ya Rabbi, Receb ve Şa’ban’ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan‘a eriştir.” diye dua ederek karşıladığı mübarek Üç Aylar, 2 Şubat Çarşamba günü başlıyor.

Receb ayında, Reğaib ve Mi’râc; Şaban ayında Berâat; Ramazan ayında ise Kadir Gecesi gibi dört ayrı geceyi içinde barındıran üç aylar, dua ve yakarışların Allah’a arz edilmesi, pişmanlık gözyaşlarıyla günahların yıkanması, yapılan ibadet ve taatlere verilen sevabın katlanması bakımından kaçırılmayacak bir fırsattır.

Üç Aylardaki Mübarek Gün ve Gecelerin Tarihi

Üç aylar 2 Şubat Çarşamba günü Receb ayıyla birlikte başlayacak.

Diğer kandil ve mübarek gün ve gecelerin tarihi ise şöyle:

Reğaib Kandili: 3 Şubat Perşembe,                  Mi’raç Kandili: 27 Şubat Pazar,                                           Berâat Kandili: 17 Mart Perşembe,                 Ramazan Ayı Başlangıcı: 2 Nisan  Cumartesi,                    Kadir Gecesi: 27 Nisan Çarşamba,                   Şerefe: 1 Mayıs Pazar,                                                  Ramazan Bayramı: 2, 3, 4 Mayıs.

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.M), üç aylara çok önem vermiş ve bu aylar gelince ” Ya Rabbi, Recep ve Şaban’ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan’a eriştir.” diye dua etmiştir

RECEB AYI

Receb kelime olarak, yüz aydınlığı, hürmet edilen, kıymetli, demektir. Hem mübarek Üç Aylar’ın ilki, hem de dört haram aydan bir tanesi olan Receb Ayı, tevbe ve istiğfar ayıdır. (Diğer haram aylar:Zilkade, Zilhicce ve Muharem’dir.)

Receb Ayında  Okunacak Dua

Receb Ayı geldiğinde Efendimiz (s.a.v):

اَللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيْ رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا رَمَضَانَ                                   

“Ey Rabbim! Bize Receb’i ve Şa’ban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye duâ ederlerdi. (İbn Hanbel, I, 259)

Receb Ayının Önemi

Cahiliye devrinde bile bu aya değer verilirdi. Müşrikler arasındaki kavga ne kadar şiddetli olursa olsun, Recep ayına girildiği zaman bir ateşkes sağlanırdı. Çünkü Receb Ayı, haram aylardan biriydi.

Resûl-i Ekrem Efendimiz; “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.” buyurarak Üç Aylar’ın bizler için ne kadar kıymetli bir hazine olduğunu ifade buyurmuşlardır.

-“Receb, Allahü teâlânın ayıdır. Receb ayına ikram edene, saygı gösterene, Allahü teâlâ, dünyada ve ahırette ikram eder.”

“Recep ayında istiğfarı çoğaltın!” buyuran Rasûl-i Kibriyâ Efendimiz, Receb’in hilali gözüktüğünde ashâbına şöyle seslenirdi:

“Tevbe ayının hilâli gözüktü; Allah Teâlâ’ya bu ayda ilticâ eden, bu ayda O’ndan af isteyenlere müjdeler olsun.”

-“Receb ayında Allah-u Teâlâ’ya çokça istiğfar edin; çünkü Allah-ü Teâlâ’nın, Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkler vardır ki, ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.” (Deylemi)

-Receb Ayında takva üzere oruç tutulan günler dile gelip, “Ya Rabbi, sahibimize mağfiret et” derler.

-Recep ayında oruç tutanlar Allah-u Teâlâ’nın üç türlü lütfuna mazhar olurlar. Birincisi geçmiş günahları mağfiret edilir. İkincisi kalan ömrüne bereket katılır. Üçüncüsü de haşir meydanında onu susuzluktan muhafaza eder.

-Allah-u Teâlâ Receb ayında hasenatı kat kat eder. Bu ayda 15 gün oruç tutana, bir münadi, “Geçmiş günahların af oldu.” der.

-Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Receb’in hepsini tutmuş gibi sevab verilir. (Miftah-ül-cennet)

Allah-u Teâlâ Nuh aleyhisselamı Receb Ayında gemiye bindirdi. O da, Receb ayını oruçlu geçirip oradakilere oruç tutmalarını emretti. (Taberani)

Receb Ayının Güzellikleri

Recep ayı, içerisinde türlü güzellikleri saklayan bir aydır. Bu güzelliklerden bir tanesi de Receb’in ilk Cuma Gecesi olan ve tevbelerin kabul edildiği  Reğaib Gecesi’dir. Kelime mânâsıyla Rağbet Olunan; Arzulanan; Meyledilen; Bol ve Değerli İhsan, demektir. Diğer bir gecede önemi hepimizce malum olan Mirac Gecesi’dir.

Efendimiz:

“Beş gece vardır ki, o gecelerde yapılan duâlar geri çevrilmez:

  1. Recep’in ilk Cuma gecesi (Regâip Gecesi) 2. Şâban’ın on beşinci gecesi (Berâat Gecesi)
  2. Perşembeyi cumaya bağlayan gece. 4. Ramazan Bayramı Gecesi
  3. Kurban Bayramı Gecesi.”

Reğaib Gecesini bir fırsat bilerek çokça tevbe ve istiğfar etmeli, bu gecenin sayısız bereketinden, taat ve ibadetlerimizle dünya ve âhiret hayatımız için büyük kazançlar elde etmeye çalışmalıyız.

Bu gecede Yüce Allah, bol bol rahmet, bağış ve yardımlarını dağıtır. Bizler de bu anlayışla rabbimize ibadet etmeli ona yalvarıp yakarmalıyız.

Bu geceyi hakkıyla idrak edebilmek için Recep ayının ilk Perşembe gününü oruçlu geçirmek, gecesinde de akşamla yatsı arasında iki rekâtta bir selâm verecek şekilde on iki rek’at Ewwabin Namazı kılmak, Allah Resûlü tarafından tavsiye edilmişti

Cenâb-ı Hak, ölüm gelip çatmadan evvel tevbe edenleri, kapısından eli boş çevirmeyeceğini, şu hadîs-i kudsî ile bizlere haber veriyor:

“Kim bir hayır işlerse, ona bunun on misli vardır veya daha da artırırım. Kim bir kötülük işlerse, ona da bunun karşılığı vardır. Ya da tamamen affederim. Kim bana bir karış yaklaşırsa, Ben ona bir arşın yaklaşırım. Kim bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. Kim bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak varırım. Kim bana hiçbir şeyi ortak koşmamak şartıyla, dünya dolusu günahla gelirse, ben kendisini o kadar mağfiretle karşılarım.” (Müslim, Zikir, 22)

Tevbe etmenin genel olarak belli bir vakti olmamakla birlikte, mübarek gün ve gecelerde, seher vakitlerinde ve namaz arkalarında yapılan tevbelerin kabul edilme umudu, diğer vakitlere göre daha yüksektir.

Genel Olarak Üç Aylarda Neler Yapılmalı

İmanımızı aklımıza hâkim kılarak bu günlere hazırlanmalıyız. Bu ayalarda birbirimizi hayırlara teşvik etmeliyiz. Müslümanlar bu aylarda geçmişin muhasebesini iyi yapmalı. Geleceğe daha gayretli olarak yönelmelidir. İnananların üç aylar için muhakkak bir programının olması gerekir. Müminlere, bu ayları, bu günleri gafletle geçirmek asla yakışmaz. Gücü yetiyorsa bu ayları bol bol oruç tutarak geçirmeli. Bu ayda özellikle fakir ve fukaraları gözetmeli. Zulüm altında bulunan Müslüman kardeşlerimiz kurtuluşu için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Elimizden hiçbir şey gelmiyorsa bile bu zulmün bertaraf edilmesi, zalimlerin kahrolması için dua etmeliyiz.

Şu mübarek günlerin, bereketli gecelerin farkına varıp kendimizi tenha bir köşeye çekerek sorgulamak zorundayız. Yaptığımız hataları, işlediğimiz günahları gözden geçirmeliyiz. Kulunu, bir annenin evladından daha çok seven Rabbimize ellerimizi kaldırarak gönül dolusu pişmanlık ve gözyaşlarıyla manevi kirlerden arınmalıyız.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.