DOLAR
32,3663
EURO
34,7928
ALTIN
2.393,37
BIST
10.268,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
21°C
Advert

Bugün Irak’ta Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yapılacak

Bugün Irak’ta Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yapılacak
07.02.2022 09:01
411
A+
A-

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Egemenlik İttifakı, Irak Parlamentosundaki cumhurbaşkanı seçimlerine katılmayacak.
Irak Meclisi, yeni cumhurbaşkanını seçmek için toplanacak. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Egemenlik İttifakı, seçimlere katılmayacak.

Sadr bloku da Cumhurbaşkanlığı seçimini boykot edeceğini duyurmuştu.

Kürdlerin temsil edildiği iki büyük parti Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında, cumhurbaşkanının seçimi konusunda rekabet yaşanıyordu.

KDP, eski Dışişleri ve Maliye Bakanı Hoşyar Zebari’nin, KYB ise mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in adaylığını açıkladı.

Ancak Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Hoşyar Zebari’nin cumhurbaşkanlığı adaylığını, aleyhindeki bir yolsuzluk davası çözülene kadar askıya almaya karar verdi.

Ülkede 2003’teki ABD işgali sonrası kurulan siyasi denklem gereği, anayasada herhangi bir madde yer almamasına rağmen cumhurbaşkanlığına Kürdler, başbakanlığa Şiiler, meclis başkanlığına ise Sünniler seçiliyor.

Irak yasalarına göre, cumhurbaşkanı anne ve baba tarafından Iraklı olmalı, yabancı bir ülke vatandaşlığı taşımamalı, aynı zamanda 40 yaş ve üzeri olmalı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.