DOLAR
32,5304
EURO
34,9545
ALTIN
2.440,12
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
31°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Advert

Bismil’de Miraç Kandili İhya Edildi (VİDEO)

Bismil’de Miraç Kandili İhya Edildi (VİDEO)
28.02.2022 00:16 | Son Güncellenme: 28.02.2022 00:24
848
A+
A-

Mübarek 3 ayların ilk ayı olan Recep Ayının 26. akşamı Miraç Kandili, Bismil İlçesinde de ihya edildi.

Bismil ilçe müftülüğü tarafından Miraç Kandili münasebetiyle Merkez Fatih Camii’nde etkinlik düzenlendi. Halkın yoğun katılımı ile  yatsı namazı cemaatle kılınıp ardından tesbihat, sohbet, Kur’an-ı Kerim tilaveti, Mevlüt, kaside ve son olarak dua edildi.

Program akışı gereğince namaz ve tesbihattan sonra Bismil İlçe Müftü Vekili Cevat Sülün Hz. Peygamberin hayatından Miraç hadisesini şöyle anlattı:

‘’Kardeşlerim, Cenabı Allah kullarına hep merhamet etmiştir. Cenabı Allah ilk insanı peygamber olarak yaratmış ve yeryüzüne göndermiştir. Peygamberlik zinciri hiç kimseden kopmadı. Kıyamet gününde kulları Allah arasında mazeretleri kalmasın son peygamber Hz. Muhammed Mustafa (SAV) Rahmeten lil alemin, bütün âlemleri canlı ve cansız varlıklara merhamet olarak gönderdi. Cenabı Allah ‘’Ey habibim! Biz seni bütün alemlere rahmet olarak gönderdik. Hz. Peygamber (SAV)’in nübüvveti bütün insanlık canlı ve cansız varlıklar için de rahmet ve merhamettir.

Değerli kardeşlerim, Hz. peygamber (SAV) 40 yaşına gelinceye kadar çok sakin ve sessiz bir hayat yaşadı. Hz. Muhammed kadar yeryüzünde sevilen başka bir varlık yoktur, tarih buna şahitlik etmemiştir. Hz. Muhammed (SAV) ‘in pek çok hasretleri vardı. Bunların arasında kulaklarınızın da aşina olduğu Muhammed-ül Emin yani güvenilir Muhammed’ti. Herkes ona güvenir, itimat eder ne zaman ki cenabı Allah Hz. Peygamber (SAV)’ i nübüvvet ile peygamberlikle şereflendirdi o zaman bazı kesim, bir kısım insanların menfaatleri ne dokundu. Aslında gerek Mekke müşrikleri de gerek Hıristiyan ve Yahudiler öz çocuklarını tanır gibi Hazreti Peygamberi çok iyi tanıyorlardı ama gelin görün ki bütün peygamberler tarihinde, insanlık tarihinde yeni bir dava, yeni bir medeniyet getiren insanlara karşı bir reaksiyon oluştururlardı. Hz. peygamber (SAV)’i de aşırı derecede tepki gösterdiler. Hem sözlü hem fiili eziyet ettiler. Hatta öyle bir aşamaya geldi ki Hz. Peygamberin mübarek canına kast ederek öldürmek istediler. Hz. Peygamber (SAV) Allah’ın dinini iyi tebliğ edecek ve dinini yaşayıp ve yaşatacak bir ortam arayışına girmişti Hz. Peygamber (SAV) evlatlığı olan Zeyd Bin Harise ile Taif’e gittiler. Allah’ın dinini onlara anlatmaya çalıştı ama maalesef bu serseri kavim Hazreti Peygamberi kabul edecekleri yerine onu taşladılar. Hazreti Peygamber mübarek ellerini semaya kaldırarak şöyle dedi: ‘’Allah’ım sen benim kavmimi hidayet et çünkü bilmiyorlar.’’ Diye dua etti. Çünkü Hazreti Peygamber biliyordu ki o kavmin çocukları, torunları büyüyüp ona iman edeceklerdi. Hz. Peygamber umudunu yitirmedi. Taif kavmi onu taşladı ve onu kabul etmeyince Hz. Peygamberin ruhu daraldı. Cenabı Allah Hz. Peygamberin dara düştüğü, huzuru kaçtığı vakit ‘’Ey habibim! Sen yalnız değilsin ben senin yanındayım’’ mesajını verdi. Sahih rivayetlere göre hicretten bir yıl önce Hazreti Peygamberi destekleyen amcası Ebu Talib vefat etmiş ve Hz. Peygamber’e itikadi manada iman eden sevgili eşi Hz. Hatice validemiz vefat etmişti. O kadar Hz. Peygamber’e ağır gelmişti ki o yıla hüzün yılı denilmişti. Hz. Peygamber Kabe-i Muazzam da veya amcasının kızı Ümmü Hani’nin evinde yatarken Cenabı Allah Cebrail Aleyhisselam’ı gönderdi. Bakınız Kur’an-ı Kerim’in 15. Suresi olan İsra suresinin ilk ayeti bu konuya temas etmektedir. “Bir gece, kendisine bazı âyetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Harâm’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir.”

Değerli kardeşlerim! Bu gece Miraç Gecesidir. Müslümanlar arasında bu kavramın binilmesi lazım İsra ve Miraç. İsra demek, gece yolculuğu demek. Sözlük manası; geceleyin bir yerden bir yere gitmeye İsra denir. Mekkeliler Kudüs arasındaki o günün şartları olarak uzaklık mesafesi bir ay veya 40 gündü. 25 sahabe peygamberin İsra olayını bize nakletmektedir. İsra hadisesi Kur’an Kerim ile sabittir. Miraç hadisesi ise Peygamber Efendimizin 25 Sahabe-i Kiramdan rivayet edilen hadisler ile sabittir. Miraç ise yükselmek demektir. Hz. Peygamberin Kudüs’ten yedi Gök Sema’ya çıkmasına Miraç denir. Enes İbni Malik, Ebuzer Gıffari, Hz. Ali ve birçok sahabi Hz. Peygamberin şu hadisini rivayet eder. ‘’Ben uyku ile uyanıklık arasındaydım. Cebrail Aleyhisselam geldi yanında Hazreti Mikail de bulunmaktaydı.

Hz. Peygamberi alıp götürüp manevi bir operasyon yaptırırlar. Hz. Peygamberin göğsü açılıp zemzem suyu ile yıkanır ve Hz. Peygamberi Burak adında bir at cinsinden bir hayvana bindirilerek mescidi Aksya getirir. Hz. Peygamber mescidi Aksa’da 124 bin peygamberin önünde namaz kıldı. Sonra yedi semaya çıkar, her katta olup bitenleri görmeye şahit olur. Daha sonra Peygamberimize Namaz ve Bakara suresi 285-286. Ayetler hediye edilir.’’ Diye hazır olan cemaate sohbet etti.

Kur’an-ı Kerim Tilavetini Bismil Merkez Kurtuluş Camii İmam-Hatip’i Molla Rıza Akdemir , Mevlit ve ilahi kasideleri Bismil Esentepe Camii İmam Hatip’i Molla Ercan Arslan okudu.

Etkinliğe katılan Kuran Kursu öğrencisi ”Medine’ye Varamadım” ilahisini seslendirdi.

Etkinliğin sonunda Bismil İlçe Müftü Vekili Sülün öncülüğünde şöyle:

”Allah’ım! Yerin ve göğün rabbi, ey merhametlilerin merhametlisi, ey biçarelerin ve çaresizlerin sahibi. Allah’ım İzzetin ve Azametin hürmetine, bütün peygamberlerin, Enbiyaların, Resullerin, Salihlerin, Alimlerin hatırı için, Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.)’nın hatırı için, suyu yüzü hürmetine rabbim, kamil bir iman, eksiksiz noksansız kemale ermiş bir iman, Salih, riyasız ve halis bir amel ve kendisinden fayda duyulan hayra saçan bir ilim nasip et rabbim. Cihad-i bir ruh, bedenimize sıhhat ve afiyet ve bolca rızık bizlere sen ihsan eyle. Allah’ım! mümin kardeşlerimize imani bir şuur ihsan eyle. Allah’ım! parçalanmış, bölünmüş, birbirlerine kin duyan müslümanların kalplerini sen iyileştir. Allah’ım! yeryüzünde İ’lâ-yi Kelimetullah için senin adının yüceliğini anlatmak için çabalayan, mücadele eden, cihat eden bütün mümin kardeşlerimizi sen muzaffer eyle. Allah’ım! Bizleri, memleketimizi, vatanımızı bütün şer güçlerin şerrinden sen muhafaza eyle. Allah’ım! Cehaletimizi, aciziyetimizi itiraf edip senin sonsuz rahmetine sığınıyoruz. Allah’ım! Bütün müslümanları, İslam alemini ve insanlık alemini yüce Kur’an-ı Kerim hakikatıyla sen uyandır. Allah’ım! Hz. Adem’den günümüze kadar senin davan için, dinin için mücadele edipte mücadele esnasında canlarını veren ve varlığıyla, şuuruyla cihat eden bütün şehitlerimizin ruhunu yücelt. Şuanda burada hazır olan topluluğun duasını sen kabul et. (amin)” diye dua etti.

Sona eren etkinliğin ardından Bismil müftülüğü tarafından etkinliğe katılan vatandaşlara gofret ve şeker ikramında bulunurken, Bismil belediyesi tarafından Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü çalışanları lokum ve kandil simidi ikram edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.