DOLAR
32,5203
EURO
34,9397
ALTIN
2.439,68
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
31°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Advert

HÜDA PAR’dan Akaryakıt Fiyatları İçin KDV Önerisi!

HÜDA PAR’dan Akaryakıt Fiyatları İçin KDV Önerisi!
07.03.2022 13:27
529
A+
A-

HÜDA PAR Genel Merkezimizi tarafından haftalık gündem değerlendirmesi yayımlandı. Temel gıda ürünleri başta olmak üzere birçok ürüne gelen zamların değerlendirildiği açıklamada, “temel gıda tedarik zincirinin zarar görmemesi için yeni tedbir paketleri hayata geçirilmelidir.” denildi.

HÜDA PAR Genel Merkezi tarafından yayımlanan haftalık gündem değerlendirmesine, gıda ürünlerine gelen zamlar, akaryakıt fiyatları, Habur Sınır Kapısı’nın durumu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi ve savaşın Filistin’e yansımaları ve Pakistan’daki cami saldırısı ile ilgili açıklamalarda bulunuldu.

“Ekonominin dengeleri sarsılmıştır”

Enflasyon rakamlarının korkutucu boyutta olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Şubat ayında tüketici fiyatlarındaki artışın %54,44, üretici fiyatlarındaki artışın ise %105 olarak gerçekleşmiş olması herkesi tedirgin etmiştir. Ekonomi yönetiminin fiyat istikrarına ilişkin müspet açıklamalarına rağmen sahada beklenen sonuçlar görülmemiştir. Eylül ayından bu yana arz ve talep dengesinin bozulması ve üretim altyapısının zarar görmesi ile sonuçlanan sürece, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş da eklenince ekonominin dengeleri sarsılmıştır. Türkiye enerji ithalatının yaklaşık yarısını, gıda ithalatının ise % 40’ını bu iki ülkeden yapmaktadır. Türkiye’ye gelen her dört turistten biri Rus veya Ukraynalıdır. Gıda, tarım, hayvancılık ile ilgili geleceğe yönelik planlamadaki eksiklik ve yanlışlıklar yakın coğrafyadaki savaşla birleşince sıkıntı büyümüştür. Temel gıda tedariki ile ilgili yeterli önlem alınmaması halinde mevcut sorunlar daha da büyüyecektir.” Denildi.

“Akaryakıtta KDV ve ÖTV indirimine gidilmeli”

Son günlerde art arda gelen akaryakıt zamlarına değinilen açıklamanın devamında, “Akaryakıt fiyatlarının hemen hemen her gün zamlanması ulaşım ve tedarik zincirinde büyük bir krize neden olmuştur. Ülkemizdeki kriz ve halkın alım gücünün nispeten düşük olması da hesaba katılarak akaryakıt fiyatlarındaki artışlar, en düşük şekli ile pompaya yansıtılmalıdır. Halkın alım gücündeki erime dikkate alınarak gıdadaki KDV indirimi gibi akaryakıtta da KDV ve ÖTV indirimine gidilmelidir. Muhtemel olumsuz gelişmeler dikkate alınarak temel gıda tedarik zincirinin zarar görmemesi için yeni tedbir paketleri hayata geçirilmelidir.” ifadelerine yer verildi.

“Habur Sınır Kapısı’na işlerlik kazandırılmalıdır”

Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması için önerilerde bulunurken şu ifadelere yer verildi: “Habur Sınır Kapısı’ndan her gün Irak ve Türkiye vatandaşlarından oluşan binlerce kişi, yüzlerce özel araç ve yolcu otobüsü geçiş yapmaktadır. “Karınca” olarak bilinen yüzlerce ticari hafif araç da buradan günlük giriş-çıkış yapmaktadır. Sınırın Türkiye tarafında yaşanan sıkıntılar gümrük kapısından giriş çıkışları büyük bir çileye dönüştürmüştür. Sınır kapısında pasaport kontrollerini yapmakla görevli sadece bir polis memuru bulunmaktadır. Bu nedenle de işlemler saatlerce sürmekte, işlem kuyruklarında kadın, erkek, yaşlı ve çocuklardan oluşan binlerce insan ciddi mağduriyetler yaşamaktadır. Bu durum Türkiye açısından iki ülke vatandaşları nezdinde çok olumsuz bir görüntü oluşturmaktadır. Sınır kapısındaki dört gişede de görevli bulundurulması işlemleri hızlandıracak ve mağduriyetleri önleyecektir. Irak, başta Kürdistan Bölgesi olmak üzere Türkiye’den önemli miktarda mal ve hizmet satın almaktadır. 2021 yılında en fazla ihracat yapılan dördüncü ülke 11 Milyar 133 Milyon dolar ile Irak oldu. Komşu ülkeler arasında ise en fazla ihracat yapılan ülke açık ara Irak’tır. Öte taraftan suni sınırların böldüğü iki ülke insanı arasında güçlü tarihi, kültürel ilişkiler ve akrabalık bağları vardır. Bu nedenle iki ülke arasında zorunlu ve yoğun bir ilişki vardır. Gelinen noktada sadece Habur Sınır Kapısı’nın ihtiyacı karşılamadığı görülmesine rağmen bu sınırda da işlemlerin ağırdan alınmasını ve insanlara eziyet çektirilmesini anlamak mümkün değildir. Bu sorun ivedilikle çözülmeli, geçişler rahatlatılmalı ve sınır ticareti canlandırılmalıdır. Öte taraftan yılan hikâyesine dönen Hakkâri/Derecik Sınır Kapısı’nın bir an önce açılması ve Silopi’de bir serbest ticaret bölgesinin kurulması büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir.”

Emperyalist emeller dünyayı felakete sürüklemektedir!

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekâtına ilişkin önemli tespitlerin yer aldığı açıklamada, “Rus ordusu tarafından yerleşim bölgeleri hedef alınmakta, sivil halk katledilmektedir. Kozlarını başka topraklar üzerinde paylaşmaya çalışan yayılmacı ve saldırgan emperyalist güçler ABD ve Rusya, direkt karşı karşıya gelmemek için başka ülkeleri feda etmektedir. Rusya’nın son olarak nükleer silahlar ile ilgili ‘3. Dünya savaşı yıkıcı olur’ tehdidi ve Ukrayna’da nükleer tesisleri hedef alması, dünyanın karşı karşıya olduğu tehdidin boyutunu ortaya koymaktadır.” denildi.

“Bu savaş, İslam ülkelerinin bir araya gelmesine vesile olmalı”

Gündem değerlendirmesinde Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekâtına ilişkin şu ifadelere yer verildi: “İki kutuplu ve yayılmacı, kutuplardan birine taraf olmayı dayatan dünya düzenine karşı diğer ülkeler artık bağımsızlıklarını ilan etmeli, bu kirli ve kanlı anlayışa karşı çıkmalıdır. Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşında diyaloğu hedefleyen politikasına devam etmeli, bu krizin ivedilikle çözümü için daha fazla inisiyatif almalıdır. Rusya-Ukrayna savaşı aynı zamanda Batılı ülkelerin ikiyüzlü ve ırkçı tutumunu da bir kez daha gözler önüne sermiştir.  İslam ülkelerindeki savaşlara, işgal ve katliamlara karşı sessiz kalan Batılıların, Ukrayna meselesinde nasıl da insancıl bir role büründüğü görülmektedir. Bu savaş, İslam ülkelerinin bu ırkçı zihniyete karşı bir araya gelmesine vesile olmalıdır.”

Ukrayna savaşının bedeli Filistinlilere ödetiliyor!

Dış gündemin öne çıkan başlıklarının değerlendirdiği açıklamada, “Siyonist işgal rejimi Ukrayna’daki savaştan kaçan Yahudileri işgal altındaki Filistin topraklarına kalıcı olarak yerleştirmeyi hedeflemekte ve bu doğrultuda projeler hazırlamaktadır. Filistinlilerin evlerini yıkan ve illegal bir şekilde yerleşim yerleri inşa ederek Siyonistleri yerleştiren işgal rejimi Ukrayna savaşından da nemalanmaktadır. Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik işgalini kınayan dünya ülkeleri ise Filistin topraklarında yıllardır devam eden işgal ve zulmü görmezden gelmekte, işgal rejimini her açıdan desteklemektedir. Filistinlileri kendi topraklarından sürmeye çalışan ve bu doğrultuda dünyadaki tüm Yahudileri buraya toplayan Filistinlilerin topraklarına yerleştirmeye çalışan işgal rejimine karşı Müslüman kamuoyu harekete geçmelidir. İslam ülkeleri, işgal rejimiyle ilişki geliştirme yarışından derhal vazgeçmeli, Batı’nın ikiyüzlülüğüne ve Siyonist rejimin haydutluğuna karşı caydırıcı adımlar atmalıdır.” İfadelerine yer verildi.

“Menfur saldırıyı şiddetle telin ediyoruz”

Gündem değerlendirmesinde son olarak Pakistan’daki cami saldırısına değinildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Pakistan’ın Peşaver kentinde cuma namazı çıkışında bir camiye düzenlenen bombalı saldırı sonucu en az 63 kişi hayatını kaybetti katledildi, 194 200’e yakın kişi ise yaralandı.  Müslümanlar arasında birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde, fitne çıkarmak amacıyla işlenen yapılan bu menfur saldırıyı şiddetle telin ediyoruz. Eli kanlı tetikçiler ve arkalarındaki güçler derhal açığa çıkarılmalı ve Pakistan hükümeti bu tür saldırıların gerçekleşmemesi bir daha tekerrür etmemesi için önlemler almalıdır. Saldırıda hayatını kaybeden vefat eden Müslümanlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyor; Pakistan halkına ve tüm İslam âlemine taziyelerimizi sunuyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.