Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, merkez Sur ilçesinde El Cezeri’nin olağanüstü makineleri sergi açılışına katıldı.
Diyarbakır merkez Sur ilçesi Keçi Burcu’nda düzenlenen El Cezeri’nin olağanüstü makineleri sergi açılışına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu , üretim ve icat konusunda bu toplumun ötekileştirilmeye çalışıldığını belirterek El Cezerilerin dünya medeniyetine sunduğu katkıya vurgu yaptı.
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nun yeni icatlar konusunda özellikle gençlere hitaben yaptığı açılış konuşmasından sonra özellikle bu coğrafyalarda yetişip fenni ve diğer ilimler alanında insanlığa katkı sunan şahsiyetlerin varlığına dikkat çekti.
Medeniyeti ayırtmak isteyenlerin ilk önce medeniyetimizi aldıklarını ifade eden Soylu, “Birliğimizi ve beraberliğimizi ötekileştirmeye ve ötelemeye çalışır, ardından öz güvenimizi almaya çalışırlar. ‘Biz yapabiliriz, becerebiliriz ve gerçekleştirebiliriz’ anlayışını içimizden kopartmak istediler. Dış dünyanın ürettiklerine hayran bakıp ‘kendimiz yapamayız, ancak takip ve taklit ederiz’ diye bir anlayışın içerisine girmek istediler ama görüyoruz ki karakterimiz bu medeniyete güçlü bir şekilde yoğrulmuştur. O gün, dünyanın ihtiyacı olduğu için kendi verebileceklerini anlatan ve ifade eden bu anlayışa bugün de ihtiyaç olduğunu buradaki genç kardeşlerime ifade etmek istiyorum.” dedi.
“Cezeri’ye bakıp yapacak işlerimiz konusunda kendimize ölçü biçmeliyiz”
İnsanlığa, geleceğe ve geçmişin bıraktığı miraslara sahip çıkabileceğini bilen bir anlayıştan geldiklerini ifade eden Soylu, şunları dile getirdi:
“Ancak barış ve huzurda bilginin peşinden gidebilir, insanlığa doğru üretimde bulunabilirsiniz. Aksi takdirde bunu gerçekleştiremez, öğretemezsiniz. Sabah kalktığınızda endişe içerisinde olursanız bilimden tarihinizden, size bırakılan emanetlerden koparsınız. Biz gençlerimizi de çocuklarımızı da doğruya sevk etmek için elimizden gelen her şeyi yapmayı, kendimize ait sadece bu coğrafyanın bir talimatı değil, insanlığın bir talimatı olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Dünyada bir nefret ve düşmanlık oluşturulduğunu kaydeden Soylu, “Yıllar önce bu coğrafyada çizilmiş, bugün kötülük yapmış bir kişi için burada değiliz, tam tersi Artuklu Sarayı’nın Başmühendisi için buradayız ve onu örnek gösteriyoruz. Tarihte şehirleri ortadan kaldıranları, kütüphaneleri ortadan kaldıranları, insanları birbirine nefret iklimine ittirenleri örnek göstermiyoruz.” şeklinde konuştu.
Cezeri’nin yaptıklarından bütün dünyanın istifade ettiğini vurgulayan Soylu, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Sadece Cezeri’nin değil, bu coğrafyada yaşayan Yunus Emre’den, Mevlana’ya, İdrisi Bitlis’ten Ahmedi Hani’ye Ahmet Yesevi’ye kadar coğrafyamızın büyüklerini kendimize bir nefes alanı olarak bakabiliyoruz. Cezeri’ye bakıp yapacak işlerimiz konusunda kendimize ölçü biçmeliyiz. Cezeri’ye bakıp sadece kendi coğrafyamızda değil etrafımızdaki coğrafyaya dünyaya bir ölçü ortaya koymalıyız.