DOLAR
32,5480
EURO
34,9058
ALTIN
2.437,24
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
30°C
Diyarbakır
30°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
31°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Çok Bulutlu
31°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Advert

Diyarbakır’a Yeni Millet Bahçesi Yapılıyor

Diyarbakır’a Yeni Millet Bahçesi Yapılıyor
06.03.2022 13:53
596
A+
A-

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde içerisinde yapay göletin de bulunduğu yeni Millet Bahçesi için çalışmalar başlatıldı.

Dicle Üniversitesi Köprüsü ile Silvan Köprüsü arasına 2 milyon metrekare üzerinde yapılması planlanan yeni Millet Bahçesinde oluşturulan yapay gölette balık tutulabilecek, taş ve ahşaptan oluşturulacak alanlarda piknik yapılabilecek.

 

Planlanan Millet Bahçesi alanında oluşturulan yapay gölete balık bırakıldı. Yapılan ilk çalışmaya Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu katılarak proje ile ilgili bilgi verdi.

Diyarbakır’ın en büyük zenginliğinin Dicle Nehri olduğunu söyleyen Karaloğlu, Diyarbakır’ın bir su şehri olmasından kaynaklanan zorlukları da olmuş olsa da Dicle’yi daha fazla kullanmak noktasında bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Karaloğlu, “Bilindiği üzere Hevsel Bahçelerimiz UNESCO Dünya Miras Listesinde ve 7 bin yıldır kesintisiz sulu tarım yapılan dünyada başka bir bölge yok. İnsanların Hevsel Bahçelerine inebileceği, yapılan tarımsal faaliyetleri yerinde görebileceği agro-turizm dediğimiz tarımsal turizmi de içine alacak bir proje çalışmasını yürütüyoruz. O alanın tarımsal niteliğini ve UNESCO Dünya Miras Listesine girme gerekçesini de koruyarak şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin 7 bin yıllık kesintisiz sulu tarımın yapıldığı, kum şeftalisinin, Diyarbakır karpuzunun, Reyhan’ın ve çeşitli gül çeşitlerinin yetiştiği alanı görmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bölgeyi Diyarbakır halkının kullanımına açmak istiyoruz”

Proje detaylarını aktaran Karaloğlu, “Üniversite köprüsü ile Silvan Köprüsü arasında 2 milyon metrekarelik alanda yürüttüğümüz bir çalışma var. Burası, UNESCO Dünya Miras Listesi etki alanı dediğimiz ve kısmen korunacak alanlardan biri. Burada 1,5 senedir yürüttüğümüz çalışma neticesinde alanın niteliklerini koruyarak bölgeyi Diyarbakır halkının kullanımına açmak istiyoruz.” dedi.

Söz konusu 787 dönümlük bu alanın daha önce Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 49 yıllığına irtifak hakkı oluşturularak bir şirkete verildiği ve yapılan görüşmeler neticesinde Milli Emlak Müdürlüğünce şirketin irtifak hakkının kaldırıldığını söyleyen Karaloğlu, bu bölgeyi millet bahçesi yapmak üzere Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisini sağladıklarını ifade etti.

Karaloğlu, gölet ve çevresiyle ilgili yapılması planlanan çalışmalardan bahsederek şunları söyledi:

“Özellikle bu yapay göleti kullanarak çeşitli su sporları aktiviteleri yapılabilecek, ahşaptan ve taştan gölgelikler oluşturarak daha önceki şirket tarafından dikilmiş binlerce meyve ağacının korunması sağlanarak istifade edilebilecek bir piknik alanına dönüştürmek istiyoruz. Projelerimiz son aşamaya geldi ve inşallah kurul kararları ile imarla ilgili mevzuat kısıtlaması kalktıktan sonra bu bölgeyi Diyarbakır halkıyla buluşturmuş olacağız. Bugün Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün sağlamış olduğu balıkları göletimize bıraktık. Yazın bir milyonun üzerinde yavru balığı bu gölete bırakacağız. Buraya pikniğe gelenler oltasıyla balık tutma şansını da yakalamış olacaklar. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.