Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (HAKSİAD) “3. İş Adamları Toplantısı” üçüncü gününde devam ediyor. Programa katılan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, İslam’ın iktisat anlayışı hakkında açıklamalarda bulundu.
Yapıcıoğlu, “İslam’ın iktisat anlayışı nedir? Buna biraz göz atacağız. Şüphesiz ki bu konu bir saat bir buçuk saat gibi bir zaman dilimine sıkıştırabilecek kadar dar bir konu değil. Bunun üzerine elbette belki ciltler dolusu kitap yazılır ama biz burada kısa olarak bugünkü uygulanan iktisat nedir? Bizim anlayışımız nedir? Buna değineceğiz. Bazılarının zannettiği gibi bugün uygulanan kapitalist iktisadi sistemin içerisinden sadece faizi çekip alırsak ve bir de zekâtı monte edersek İslam iktisadı olur mu? Bunun cevabını arayacağız. Temelde İslam iktisadıyla konvansiyonel iktisat ya da hemen hemen dünyanın genelinde uygulanan kapitalist sistemin İslam iktisadıyla ne kadar temelden çeliştiğini ve aradaki farkların ne kadar değerli olduğunu inşallah hep beraber göreceğiz.” dedi.
Allah-u Teâlâ’nın dünya ve içerisindeki her şeyi insanoğlunun ihtiyaçları için var ettiğini ve onun hizmetine sunduğunu hatırlatan Yapıcıoğlu, “Allah-u Teâlâ insanı da kendisine kulluk etsin diye yaratmıştır. Peki nedir kulluk? Şimdi ‘insanları ve cinleri ancak bana kulluk etsinler diye yarattım’ ayetini nasıl anlamamız gerekir. Bu ayet bugüne kadar iki türlü anlaşılmıştır. İlk olarak bu ayete şu anlam verilmiştir: İnsanlar ve cinler sadece Allah’a kulluk etsinler başka kimseye kulluk etmesinler. Bir diğerinde şöyle bir anlam verilmiştir: İnsanlar ve cinler sadece kulluk etsinler başka bir şey yapmasınlar. Aslında her iki anlam da bu ayetten çıkar. Her ikisi de doğrudur. Peki o zaman bizim şu soruyu sormamız lazım. İnsanoğlu zayıf yaratılmıştır. Yemek yemeye ve uyumaya ihtiyaç duyar, kendi şahsi ihtiyaçları vardır. Hasılıkelam kendi hayatını devam ettirebilmesi için insanoğlunun fıtri bazı ihtiyaçları vardır.” şeklinde konuştu.
Konuşmasının devamında Yapıcıoğlu, “Öyleyse nasıl insan sadece ibadetle meşgul olacaktır? Biz geniş manada ibadeti şöyle tarif edebiliriz: Hani dedik ya dünya ve içindeki her şey insanoğlunun hizmetine verilmiştir. O nimetlerden istifade ederken Allah-u Teâlâ’nın bizim için çizmiş olduğu sınırların içerisinde kalmak ibadettir. Buradan yola çıkarak şunu da söyleyebiliriz. Allah tarafından insanoğlu için sınırlar çizilmiş ve hiçbir alan din dışı ve seküler değildir. Birilerinin iddia ettiği gibi Allah-u Teâla insanlar için sadece dar manada ibadet olarak isimlendirebileceğimiz namazı, haccı, orucu ve zekâtı mı farz kılmıştır? Sadece birilerinin iddia ettiği gibi din sadece Allah ve kul arasında ki ilişkiyi mi düzenler? Yoksa bizim inancımız ve dinimiz olan İslam dini hem insanın Rabbi ile hem diğer insanlarla hem de kainattaki diğer mahlukatla ilişkisini mi düzenler? Bunun cevabını elbette hepiniz takdir edersiniz ki ikinci söylediğim yani İslam sadece insanın Rabbi ile olan ilişkisini değil, insanın akrabalarıyla, eşiyle, çocuklarıyla, anne-babasıyla, komşularıyla ve diğer insanlarla hatta hayvanlar ve eşyalarla olan ilişkisini kâinata bakış açısıyla tanzim eder. Buradan yola çıkarak diyebiliriz ki insanı ilgilendiren insana dair hiçbir şey dinin tanzim ettiği alanın dışında değildir. O alanın sınırlarından çıkmaz.” ifadelerine yer verdi.
Yapıcıoğlu, konuşmasından sonra sektör temsilcilerin kurduğu stantları ziyaret etti.
“3. İş Adamları Toplantısı” sektörel toplantılarla devam etti. Toplantı yarın yapılacak yönetim, il başkanları ve temsilciler toplantısı sonrasında sonuç bildirisi okunarak sona erecek. (İLKHA)