DOLAR
32,3109
EURO
35,0805
ALTIN
2.279,41
BIST
8.962,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Advert

Bismil Karpuzu Hasadına Başlandı

Bismil Karpuzu Hasadına Başlandı
24.08.2022 18:10
535
A+
A-

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde düzenlenen etkinlikle karpuz hasadına başlandı.

Bismil  Mirzabey Mahallesi’nde çiftçi Hamit ve İkram Atlı’nın tarlasında düzenlenen “Karpuz Hasadı Tarla Günü”nde, yetiştirilen karpuzları inceledi.

Karpuz hasadı etkinliğine katılan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali İhsan Su, kestiği bir karpuzu katılımcılara ikram ederek üreticilerle bir araya geldi.

Vali Su, yaptığı açıklamada, ilin simgesi Diyarbakır karpuzunda hasada başlandığını belirtti.

İlin birçok önemli tarımsal ürüne sahip olduğunu, bunlardan en önemlilerinden birinin Diyarbakır karpuzu olduğunu ifade eden Vali Su, tescilli karpuzun yıllara göre ağırlığının 45 ile 56 kilogram arasında değiştiğini söyledi.

Vali Su, tescilli karpuzun farklı çeşitlerinin bulunduğunu bugün hasadı yapılacak olanların en iri olan “sürme” çeşidi olduğunu, eylül ayında festival düzenleyeceklerini ifade etti.

Diyarbakır’da sadece “Diyarbakır karpuzu” değil, diğer karpuz çeşitlerinin de üretildiğine işaret eden Vali Su, şöyle konuştu:

İlimiz genelinde yaklaşık 30 bin dekarda karpuz üretimi gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 121 bin ton karpuz üretiyoruz. Karpuz, bu anlamda üreticilerimiz için önemli bir gelir kaynağı. Diyarbakır karpuzunun daha çok sembolik değeri var. Aynı zamanda bunlar ata tohumundan üretilen karpuzlarımız. Bunun devamı için tedbirler alıyoruz. Hem Bakanlığımız hem Valilik hem de Büyükşehir Belediyesi olarak üreticilerimize destekler sağlıyoruz.

Vali Su, Büyükşehir Belediyesi olarak geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da üreticilere destek sağladıklarını anlatarak, bu yıl 90 dekarda Diyarbakır karpuzu yetiştiren 40 çiftçiye gübre ve ilaç desteğinde bulunduklarını ifade etti.

Bundan sonra da desteklerin süreceğini belirten Su, “Çünkü bu bizim için önemli bir ürün. Diyarbakır karpuzumuzu tanıtıyoruz, Diyarbakır karpuzumuz da Diyarbakır’ımızı tanıtıyor. Diyarbakır’ımızın hem ülkemizde hem dünyada tanınması, tanıtılması açısından Diyarbakır karpuzumuz önemli bir ürün.” diye konuştu.

Üretilen bütün iri karpuzları Büyükşehir Belediyesi olarak satın alacaklarını belirten Su, böylece üreticilere destek sağlamış olacaklarını kaydetti.

Etkinlikte, katılımcılara peynir ve karpuz ikramında bulunuldu.

Tarla günü etkinliğine, Bismil Kaymakamı Enver Hakan Zengince, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kurumların temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.