DOLAR
32,5882
EURO
34,7930
ALTIN
2.505,87
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
Advert

Uzmanlar: Ani Hava Değişimi Ve Mevsimsel Geçişler Kalp Sağlığını Etkiliyor

Uzmanlar: Ani Hava Değişimi Ve Mevsimsel Geçişler Kalp Sağlığını Etkiliyor
07.09.2022 19:37
469
A+
A-

Kış mevsimi ve öncesi havaların hızlı değiştiğini belirten uzmanlar, sonbaharda kalp krizi nedeniyle hastaneye yatanların sayısının sıcak mevsimlere göre daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Havaların bir ısınıp bir soğuyarak kışa hazırlandığı sonbahar döneminde, sık değişen sıcaklık değerlerinin en fazla kalp hastalıklarını etkilediği belirtiliyor.

İsveç’te gerçekleştirilen bir araştırmanın, hava sıcaklığı dışında diğer meteorolojik faktörlerin de insan sağlığı üzerinde etkili olduğunu gösterdiğini hatırlatan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Avcı, “Hava değişiklikleri, vücudumuzdaki ısı düzenleme bölgelerini, daha vücudumuz yeni koşullara adapte olamadan yakalıyor ve bu durum, vücut direncimizin düşmesine neden oluyor.” dedi.

Avcı, sonbahar ve ilkbahar aylarında geceyle gündüz arasındaki ısı, nem ve basınç farklılıklarının, uyum sağlamaya çalışan vücudu, özellikle de kalp problemi olanları ciddi ölçüde tehdit ettiğini belirtti.

“En fazla etkili olan hava durumu, donma noktası altındaki hava sıcaklıklarıdır”

Hava sıcaklıklarının, kalp enfarktüsü riskini tetiklediğini belirten Dr. Avcı, şunları söyledi:

“Araştırmacılar, ‘düşük hava basıncı, şiddetli rüzgâr ve güneşli saatlerin azalışı da enfarktüs riskiyle alakalı’ diyor. En fazla etkili olan hava durumu, donma noktası altındaki hava sıcaklıklarıdır. Bu yüzden kalp enfarktüsü riski taşıyan kişilerin soğuk havalarda dışarı çıkmamaları ve sıkı giyinmeleri önerilmektedir. Daha önce yapılan araştırmalarda ölümcül kalp krizlerinin, kış aylarında arttığı ve riskin düşen sıcaklıklarla yükseldiğini göstermişti. Yeni araştırmada diğer bazı hava faktörler de dikkate alınmış. Bunun için İsveç’in tüm bölgelerindeki hava istasyonlarına ait veriler arasından, hava basıncı, rüzgâr hızı, havadaki nem oranı, yağış miktarı ve güneşli zamanların süresi gibi bilgiler değerlendirilerek on altı yıl içinde kalp krizi geçirerek hastaneye yatan hastalar incelenmiş. Bu durumda özellikle havadaki sıcaklık değişimlerinin hızlı olduğu bu günlerde vücut ısımızı iyi ayarlamalıyız. Havaların soğuk olduğu sabah saatlerde üzerimize kalın fakat ilerleyen saatlerde çıkabilecek kıyafetler giymeliyiz. Günün ilerleyen saatlerinde de havanın ısınması ile kıyafetlerimizi ayarlamalıyız.” diye belirtti.

“Serin sonbahar günlerinde kalbinizi fazla yormayın”

Kalp sağlığı için sporun önemli olduğunu fakat yazdan çıkan ve sıcağa alışkın vücut ile kalbi sonbahar şartlarına iyice hazırlamak gerektiğinin önemine işaret eden Avcı, “Serin sabahlarda yorucu sporlardan uzak durmalıyız. Soğuk havanın olumsuz etkisi, kalp koroner damarlarının soğukta daralmasıyla ortaya çıkıyor. Bu şekilde arter damarların cidarlarındaki birikimler çözülerek damar tıkanıklığına yol açabiliyor. Ayrıca soğuk havalarda grip ve solunum yollarındaki diğer enfeksiyonların da daha sık yaşanması nedeniyle kalp krizi riskinde artış yaşanabiliyor diyor araştırmacılar. Diğer olası faktörler arasında ise daha az bedensel hareket, beslenmede değişiklikler, D vitamini seviyesinde düşme ve kış aylarındaki depresif bozukluklar yer alıyor” dedi.

Güçlü hava değişimlerine karşı vücut direncini arıtmak için alınabilecek önlemler hakkında konuşan Avcı, “Check-up kontrolünden geçmek, sağlıklı beslenmek, kolesterol kontrolü için sebze-meyve ve doymamış yağlardan oluşan bir diyeti takip edip tansiyon artıracak fazla tuzlu gıdalardan uzak durmak, sigarayı tamamen bırakmak ve özellikle açık havada spor yaparak fiziksel aktiviteyi hafiften ağıra doğru yavaş bir eğimde arttırmak gerekir.” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.