DOLAR
32,5260
EURO
34,7173
ALTIN
2.493,22
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
28°C
Diyarbakır
28°C
Açık
Cuma Hafif Yağmurlu
26°C
Cumartesi Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Advert

Bismil’de İlimlerini Tamamlayan Talebeler İcazetlerini Aldı (VİDEO)

Bismil’de İlimlerini Tamamlayan Talebeler İcazetlerini Aldı (VİDEO)
28.03.2022 15:38 | Son Güncellenme: 28.03.2022 19:17
1.004
A+
A-

Bismil Tekel Mahallesinde bulunan Nur Medresesinde ilmi tedrisatını tamamlayan talebeler için medresenin karşısındaki meydanda tören düzenlendi.

Bismil’de bulunan Tekel Mahallesi Nur Medresesi’nde Kur’an-ı Kerim, Tecvit, Arapça dili, Grameri, edebiyatı, tefsir, hadis ve fıkıh alanlarında aldıkları eğitimi tamamlayan 12 talebe icazetlerini aldı.

Programa İTTİHADUL ULEMA yönetim kurulu üyeleri, ​Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) bünyesinde Bismil Tepa Barava medresesi yöneticisi Molla Sabri Ortaç, Suffa Medresesi ve Medrese Alimleri Vakfı Başkanı Molla Tayyip Elçi ve yönetim kurulu üyeleri, ilçe müftüleri, medrese talebeleri, Bismil’in içerisinden ve dışından gelen vatandaşlar ve aileler katıldı.

Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Fatih Çatmakaş’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Molla Musa Kılıç

İcazet töreninde açılış konuşmasını yapan Kanaat Önderi Barış komisyonu B grubu Başkanı, medrese müderrisi ve yöneticisi Molla Musa Kılıç:

‘’Rahman Ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla

Lütuf ve ihsanıyla bizleri iyi işlerde müyesser kılan Allah’a hamd olsun. Hayır, rahmet, bereket, selamet ve esenlik peygamberi olan Hz. Muhammed (sav) ‘e; Al ve ashabına salat ve selam olsun. Kıymetli hazirun, çok kıymetli ve değerli Seydalarımız, kıymetli yöneticilerimiz, genç ilim talebeleri ve değerli misafirler hepiniz hoş geldiniz. Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Nur medresemizin nurani atmosferi içerisinde düzenlemiş olduğumuz yeni bir icazet programına katılımlarınızla bizlere şeref verdiniz. Rabbimizden temennimiz odur ki güzel ülkemizin bütün medreselerinde bu özel günlerin canlanmasını ve gelecek yıllarda da tekrarlanmasını Rabbimizden niyaz ediyoruz. Allah’tan ilim talebelerimizi korumasını ve onların eliyle İslam sancağının yükseltilmesi için onlara başarı, güç ve kuvvet vermesini temenni ediyoruz. Allah (C.C.) medreselerimizi ayakta tutan değerli hayırseverlerimizi muhafaza etmesini ve yaptıkları iyilikleri terazilerinde ağır kılmasını niyaz ediyoruz. Talebelerine faydalı ilim ve irfan sahibi olmalarına yardımcı olan, maddi ve manevi her fedakarlığı yapan müderris kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ve son olarak icazet merasimimizin feyizli ve bereketli geçmesini temenni ediyor. Sizleri muhabbetle selamlıyor ve ALLAHA emanet ediyorum.’’ Diyerek açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Molla Tayyip Elçi

Suffa Medresesi ve Medrese Alimleri Vakfı’nın Başkanı Molla Tayyip Elçi, ilim ve ilme talip olmanın önemini binaen yaptığı konuşmada:

‘’Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla

İki nokta üzerinde durmak istiyorum. Birincisi icazet ve icazet alan talebeler hakkında, ikincisi değerli vatandaşlarımız şu ana kadar her zorlukta ve her zahmette medrese talebelerine sahip çıkmalarından bahsetmek istiyorum.

İlim talebelerine şuna hatırlatıyorum ki, ilim talebeleri peygamber efendimizin mirasına taliptir. Mihrap ve minberlerde vaaz ve nasihatlerimizde bizler daima mübarek ayetler ve Peygamberimizin (S.A.V.) hadislerinde ilim ve ulema faziletinden bahsediyoruz. Diyoruz ki Alimler peygamberlerin varisidir. Kur’an-ı Kerim’de hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?… Bunlar gibi ayet ve hadisler okuyoruz ve kendimize de ders çıkarıyoruz. Bugün icazet alacak talebelere ve diğer ilime talip olan talebelere şunu demek istiyorum. Acaba peygamberlerin vazifesi nedir? biraz bunun üzerinde duralım. Evet bizler peygamber efendimizin mihrabını işgal ediyoruz, peygamber efendimizin minberini işgal ediyoruz, peygamber efendimizin vaaz kürsüsünü işgal ediyoruz…  Allah’ın Resulü buyuruyor ki: ben bir öğretmen olarak da gönderilmişim.

Bizde ilim kürsüsüne oturup Peygamberimizin kürsüsünü, rahlesini işgal ediyoruz. Bizler bu muhasebeyi kendimize yapalım. Başta peygamberimiz olmak üzere diğer peygamberlerin tümünün vazifesi nedir diye muhasebe ve müzakere yapalım. Değerli arkadaşlar ve değerli ilim talebeleri. Bizler Kur’an’ı Kerim ve Peygamberimizin hadisinde baktığımızda görüyoruz ki peygamberlerin dört vazifesi vardır. Bunlardan bir tanesi de ilim öğretmişlerdir. Onlarda Cebrail Aleyhi selam vesileyle ya da direk Allah’tan (C.C) öğrenmiş ve öğretmişlerdir. Bizler peygamberin mirasına talip olduğumuz için ilim öğrendikten ve icazetini aldıktan sonra zarurettir ki bu ilmi öğretmeye mecburuz.’’ Diye ifade etti.

Molla Seyfeddin Tunç

Molla Seyfeddin Tunç ilmin önemine vurgu yaptı.

‘’İlim öyle bir şeydir ki Allah (C.C.) kadar uzanır. Yani sıfat olarak diyebiliriz ki ilk öğretmen Allah’tır (C.C.).  Allah’u Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de buyuruyor ki ‘’ Rahman, Kur’an’ı bize öğretti, ona açıkça anlatmayı öğretti.’’

İlim insanı kıymetli kılar. Bilhassa çocuklarımızı okutalım. Eskiden beri ve şu anda deniliyor ki ilmin kıymeti kalmamış, alimlerin kıymeti kalmamış diye fakat bu yanlıştır hala ilimin ve alimlerin kıymeti vardır ve bu kıyamete kadar sürecektir.’’ Diye belirti.

Dr. Muaz Alem el-Ali

Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezi Öğretim Üyelerinden Dr. Muaz Alem el-Ali sözlerine Allah’a hamd Efendimize salat ve selam ile başladı. Konuşmasının devamında:

‘’Saygıdeğer hazirun, saygıdeğer makam (ilim) sahipleri, sizler bu güzel güne katılmakla bu anı süslediniz. İşte buradan Diyarbakır’dan, ilçesi Bismil’den efendimiz büyüğümüz öğretmenimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) e bir mektup gönderiyor ve diyoruz ki ey efendimiz ey Allah’ın resulü Sevin ve mutlu ol ki senin ümmetin ilimi terk etmedi. İlmi aktarmaktan ve öğretmekten vazgeçmedi Kuranı okumaktan ve okumaktan bir an geri durmadı sevin ve mutlu ol ki senin çağrın cevap buldu. Ve ey hazırda bulunan kıymetli misafirler sizlere selam olsun saygı sizlere sunulsun ki sizler alimlersiniz ve alimler nebilerin varisleridir öyle ki yüce Allah kitabında Allahtan hakkıyla korkanlar alimlerdir buyurarak bu haşyeti alim kulları için münhasır eylemiştir. Saygı değer hazirun benim icazet yoluyla mezun olan mücaz evlatlarımıza nasihat ve vasiyetim şudur sizler size bu kıymetli emaneti muhafaza ederek ve onu en güzeliyle taşıyarak nakleden necip alimlerin varisleri oldunuz. Öyleyse sizlerde bu ilmi muhafaza etmek onu korumak ve uyarıcı olmak konusunda vazifelisiniz. Siz çok önemli bir zincirlemenin ilk halkasına ulaştınız ki ‘’iza ferağta fensab’’ ayeti gereği bir işi bitirince diğerine başla uyarısının karşılığında bu bayrağı devraldınız bu bayrak sizlerin alim atalarından sizlere gelmiştir. Ve ey insanlar bu alimlerinize değer verin onlar insanların en hayırlıları ve yüzleri ayın parlayan yüzü gibi parlak ve kalpleri inci gibidir.’’ Dedi. Konuşmasının sonunda ilim ehline ve medrese talebelerine duada bulundu.

Mucaz Muhammed Edip Kılıç

Mucaz İhsan Güzel

Mucazlar adına konuşma yapan, konuşmanın Arapçasını Muhammed Edip Kılıç ve konuşmanın Türkçesini yapan İhsan Güzel şöyle dediler:

‘’Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Bizleri cehaletin karanlıklarından çıkartıp ilmin engin aydınlıklarına ulaştıran, varlıkların yüzlerinde kerem ve cömertliğinin ışıdığı, az sözle çok manalar ifade eden isim ve sıfatlarının lahuti hikmetleri tecelli ettiği Zat’a hamd u senalar olsun.

Yolu, yöntemi, açıklaması ve delilleri ile şüpheleri ortadan kaldırıp, hüccetleri ortaya koyarak ilim silsilesinin başını çeken, Allah’ın parlak bir nur ile Resul kıldığı Muhammed’e, O’nun pak soyuna, ailesine, ashabına ve O’nun yolunu kıyamete kadar takip edenlere salat ve selam olsun.

Değerli alimlerimiz, il ve ilçe müftülerimiz, aziz ilim talebeleri, birbirinden kıymetli velilerimiz, Bismil’in içinden ve dışından gelen birbirinden değerli misafirler, bizleri icazet merasimimizde yalnız bırakmadığınız için şahsım ve arkadaşlarım adına teşekkür ediyor ve hoş geldiniz diyoruz.

Hira mağarasından ‘oku’ emri ile başlayıp, Darul Erkam’dan Ehli Suffeye sistemleşerek günümüze kadar gelen bir eğitim-öğretim tarihimiz bulunmaktadır. Bizler de kadim-geleneksel medrese usulünde, dini ilimlerin yanında pozitif ilimlerin de okutulduğu eğitim ve öğretimin mezuniyetine varmış bulunmaktayız.

İlahi Risalet başlangıcı ile beraber tüm insanlığa, sosyo kültürel gelişmişliğin, ahlaklı bir toplumun ve dindar yaşamın önemli ayaklarından biri olan ilmi, kurtuluş vesilesi kılmıştır. Birçok toplumun homojen okuma ilkesine karşılık, İslam, dini ve pozitif ilimlerin okutulup öğrenilmesi ile bireysel ve toplumsal hayata ruh vermiştir. Geçmişten günümüze kadar insanlık sahnesine çıkarmış olduğu ilim ve bilim adamları ile medreselerimiz, uygarlığın öncülüğünü yapmıştır. Belde belde gezerek insanlığa hizmet için çalışmış olan ve çalışmakta onlar alimlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Bizleri de ilim yolculuğuna çıkardığı için Rabbimize çokça hamd u senalar ediyoruz.

Bu ilmi yolculuk esnasında “her şey için bir engel, ilim için ise birçok engel vardır” kelamının hikmetine binaen zorlu zeminlerde sıkıntılı zamanlarımız olmuştur. Bu konuda; açlığımızda, susuzluğumuzda, ilim alışverişinde, insanlar arasındaki diyaloglarımızda bizlere sırt olan, bizlerle beraber sıkıntılarımıza katlanan, maddi ve manevi yanımızda’ olan, ilim silsilesinin değerli alimlerinden, alet ve asli ilimler öğreticisi ve toplumsal barışa İslami ve örfi usuller ile ön ayak olup çözüm üreten, mücizimiz, mürşidimiz, değerli Seyda’mıza Seyda Molla Musa Kılıç’a şahsım ve  arkadaşlarım adına şükranlarımızı sunuyor ve zat-ı alilerine hürmetlerimizi sunuyoruz.

Allah Azze ve Celle’den muradımız odur ki bizleri ilmi ile amil olan ihlaslı alimlerden, ilmin ve alimlerin önderliğinde ümmete faydalı kişiler kılmasıdır.

İcazet programımıza gelişiniz ile bizleri şereflendirdiğiniz için teşekkür ediyor Allah hepinizden razı olsun diyoruz. Sizleri selamların en güzeli Elim olan Allah’ın selamı ile selamlıyorum. Essem mu aleykum ve rehmetullahi ve berekatuhu.’’

Konuşmalardan sonra talebelere verilen icazetin ardından tören yemek ikramıyla sona erdi.

Nur Medresesi Yöneticisi Molla Musa Kılıç, Medrese Müderrisi Molla Hüseyin Arpacı ve Mucazlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.