DOLAR
32,5777
EURO
34,9750
ALTIN
2.429,40
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Açık
31°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Advert

Mübarek Üç Aylar

A+
A-

Çorak toprakların suya hasret kaldığı üzerine bolca yağmasını ümit ettiği gibi bizlerde manevi hayatımızın dirilişine ve ihyasına vesile olacak rahmet ve mağfiret iklimi üç aylar hasretle ve özlemle bekledik. Bugün itibari ile Ramazan-ı şerifin müjdecisi Recep ayına kavuşacağız inşallah. Bizleri bu mübarek ibadet mevsimine mevsime kavuşturan Allah Azze ve Celle’ye sonsuz hamd ve senalar olsun. Âlemlere rahmet olarak gönderilen önderimiz ve rehberimiz. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya salât ve selam olsun.
Cenab-ı Allah, mekânlar içinde mukaddes mekânlar; zamanlar içinde de mukaddes zamanlar yaratmıştır. Zamanlar içinde yarattığı mukaddes zamanlardan birisi de; Müslümanlarca üç aylar diye bilinen “Receb, Şaban ve Ramazan” aylarıdır. Üç Aylar; zamanların en mükerremidir. Üç Aylar; rahmetin ve bereketin kendisidir. Dünya gafleti dünyevi endie ve kaygılarla Nicedir hasret kalmıştık şu manevi iklime, şu doyasıya ibadetlere, namazlara, oruçlara… Şu gözyaşlarıyla, uzun uzun ettiğimiz dualar, zikirler… Camiler, cemaatle kılınan namazlar, sohbetler… Misafir ağırlamalar, sadakalar, mevlidler… Bizleri bu rahmet ve ibadet mevsimine ulaştıran Allah’a bir kez daha şükürler olsun
Peygamber Efendimiz (sav) Üç Aylarda şöyle dua ederdi, “Allah’ım! Receb ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a kavuştur.” (Tirmizi) Evet, biz de Onun (sav) duasına âmin diyoruz. Ona (sav) uyarak aynı duayı ediyoruz.
Üç Aylar; bütün zamanların en üstünüdür. Özel gün ve geceler dediğimiz Eyyamullah günleri (Allah’ın özel önem verdiği günler) Üç Aylara ayrı bir kıymet vermektedir. Hele Kur’an-ı Kerim’in nazil olduğu Kadir Gecesi bin aydan hayırlı olması hasebiyle apayrı bir mana katıyor Üç Aylara. Üç Aylar; ibadetin lezzetine varmanın zamanıdır. Üç Aylar; kısa bir sürede ebedi saadeti kazanmanın zamanıdır.Üç Aylar; yepyeni fırsatların ve imkânların önümüze serildiği zamandır. Üç Aylar; Regaip kandiliyle başlayıp bayram ile son bulan bir zamandır.
Üç Aylar; amellerin mükâfatlarının kat kat verildiği bir zamandır. Üç Aylar; gafletten ayılmanın, kul olduğu bilincini idrak etmenin zamanıdır.Üç Aylar; kusur ve hataların telafisi ve temizlenmenin zamanıdır. Üç Aylar; iyilik ve ibadetlerde seferberlik zamanıdır. Üç Aylar; disiplin ve terbiye zamanıdır. Uç Aylar; manevi ve uhrevi sermaye biriktirme zamanıdır. Üç Aylar; bol bol Kur’an okumanın ve anlamanın zamanıdır. Üç Aylar; dayanışma ve yardımlaşma zamanıdır.
İçinde bulunduğumuz Recep ayının fazileti ile ilgili olarak da Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuşlardır: “Receb, Allahu Teâlâ’nın ayıdır. Receb ayına ikram edene, saygı gösterene, Allahu Teâlâ dünyada ve ahirette ikram eder.”)Receb ve Şaban aylarında nafile oruç tutmanın çok ama çok büyük fazileti vardır.İbn-i Abbas, Receb ayında Peygamber Efendimiz (sav)’in “Artık orucu bırakmaz” deninceye kadar çok oruç tuttuğunu, bazen de, “Artık oruç tutmaz” deninceye kadar orucu terk ettiğini haber vermiştir. (Müslim)
Receb-i şerîfin bir gün evvelinden, bir gün ortasından ve bir gün de sonundan oruç tutana, Receb-i şerîfin hepsini tutmuş gibi, Hak Teâlâ hazretleri lütuf ve ihsanda bulunur. (Miftâh-ul-Cenne)
Üç Aylar hakkında Bediüzzaman Hazretleri şöyle buyuruyor:
“Her iyiliğin sevabı başka vakitte 10 ise, Receb-i Şerif’te 100’den geçer. Şaban-ı Muazzama’da 300’den ziyade ve Ramazan-ı Mübarek’te 1000’e çıkar. Cuma gecelerinde binlere ve Kadir gecesinde ‘30 bin’ e çıkar. Bu pek çok uhrevî faydaları kazandıran, uhrevî ticaretin bir kudsî pazarı ve ehli hakikat ve ibadet için mümtaz bir sergi hükmünde olup; üç ayda 80 senelik bir ömrü ehli imana temin eder.” (Şualar)
Üç Aylar bir Müslüman için çok iyi bir fırsattır, iyi değerlendirmek lazımdır. Dünya meşguliyetinden dolayı yıl boyunca bazı ibadetleri ve sorumluluklarımızı yapmamızı unutmuş ve gevşek davranmış olabiliriz. İstenilen manada kulluk yapamamış olabiliriz, bize düşen İslami davanın sorumluluklarını hakkıyla ifa edememiş olabiliriz. Artık kendimize gelmenin, kendimize çeki düzen vermenin zamanı geldi. Bu kadar kârlı ve kıymetli olan Üç Ayları iyi değerlendiren Müslümanlara ne mutlu…
Allah’ım! Bu Üç Ayları bizlere ve İslam ümmetine hayırlara vesile kıl.:Bu mübarek üç ayların Rabbimizin istediği manada ihya edilmesini, değerlendirilmesini ve bu mübarek ayların mü’minlerin mağfiret-ilâhiyyeye nail olmalarına vesile olmasını ve bütün İslam alemine sulh ve huzur getirmesini Rabbimizden niyaz ederim.
Son olarak Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali ERBAŞ Hocamızın üç aylar münasebetiyle yayınlamış olduğu mesajını yazarak bitiyor sizlere âlemlerin Rabbi olan Allah’a emanet ediyorum.
“Kuşkusuz bu mevsimden hakkıyla istifade edebilmenin yegane yolu, sarsılmaz bir iman, kayıtsız bir teslimiyet ve samimi bir gayretten geçmektedir. Zira bizleri dünyanın aldatıcı ve oyalayıcı meşgalelerinden kurtarıp bu mübarek mevsimin manevi atmosferine gark edecek en büyük imkanımız, yüce Rabbimize olan imanımızdır. O’na verdiğimiz söze sadakatimizdir. O sözün gereklerini yerine getirme hususundaki gayretimizdir. Öyleyse bu ayları bir daha elimize geçmeyecek eşsiz bir fırsat olarak görüp onların manevi atmosferinden azami derecede istifade etmenin yollarını aramalıyız. Tövbe, istiğfar ve dualarımızla Rabbimize yönelerek imanımızı ziyadeleştirmenin, sadakatimizi pekiştirmenin, kulluğumuzu güzelleştirmenin ve hayatımızın her anını inancımıza şahit kılmanın gayreti içerisinde olmalıyız. Bu vesileyle idrak ettiğimiz üç ayların hayırların fethine ve şerlerin define vesile olmasını temenni ediyorum. Müslümanların birlik ve beraberliği, yeryüzünün barış ve huzuru için dua ediyorum. Yüce Rabbimiz, bu mübarek gün ve gecelerde yaptığımız dualar hürmetine bizleri, âlem-i İslam’ı ve tüm insanlığı her türlü afetten, musibetten ve kötülükten muhafaza eylesin. Bizleri hem dünyada hem de ahirette rahmet, bereket, af ve mağfiretine nail eylesin.”Amin.

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.