DOLAR
32,5910
EURO
35,0035
ALTIN
2.452,35
BIST
9.790,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C
Advert

Regaip Kandili

A+
A-

Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur. Salat ve selam rehberimiz ve önderimiz Hz. Muhammed (Sav) ehl-i beytine ashabına ve kıyamete kadar Hakk’a tabi olanların üzerine olsun. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Resul-i Zişan Efendimizin “Rabbimiz İslam ümmeti olarak bizlere Recep ve Şaban aylarını mübarek eyle, bizi biz kılan değerlerle mübarek eyle, bizlere, işlediğimiz bütün kötülükleri arkamızda bırakarak Kur’an ayına, Ramazan ayına kavuşmayı nasip eyle” duasına âmin diyerek üç aylara giriş yaptık. Bu mübarek gün ve gecelerin kendimiz, ailemiz, memleketimiz, ve ümmet-i Muhammed için hayırlar getirmesini ve hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ederim. Üç aylar, Rabbimizin rızasını aramak ve kazanmak için fırsatlarla dolu bir zaman dilimidir. Üç aylar, arınma, günahlardan kurtulup Hakka yönelme, ibadet, dua ve istiğfar zamanı , ahirete yatırım vakti olarak telakki edelim ve şuurda olalım.

Mübarek gün ve gecelerin bizler için en önemli yönlerinden biri, kendimizi İslami yönden ciddi bir muhasebeye tâbi tutmak, günahlarımızı ve sevaplarımızı göz önüne alarak hayatımıza yeniden çeki-düzen vermek imkânını bizlere bahşetmesidir. Böyle gecelerde Allah’ın günahları daha çok affedeceğini düşünerek tövbe-istiğfar etmeli, elden geldiğince Allah’a daha yakın olabilmenin yolları aranmalıdır. Böyle zamanlar fırsat bilinmeli ve Müslümanlarca birer sıçrama tahtası gibi değerlendirilerek daha ileriye, daha iyiye ve daha güzele yönelmeye gayret edilmelidir.
Her yıl gelen Regaip gecesi rahmeti, bereketi ve mağfireti bol üç ayların manevi iklimine girildiğinin habercisidir. Regaip, Recep ayının da ilk cuma gecesidir.
“Beş gece vardır ki, onda yapılan dua geriye çevrilmez: Recep ayının ilk, Şaban ayının onbeşinci, Cum’a, Ramazan ve Kurban bayramı geceleridir.”
Peygamberler tarihi, rağbet edenler ile rağbet görenlerin hikâyesidir. Nuh’un çağrısına ‘evet’ diyenlerin rağbeti ile ‘hayır’ diyenlerin rağbeti. Hz. Musa’nın sabırlı davetine rağbet edip denizi onunla geçen, geçtikten sonraki davetine ise rağbet etmeyenlerin öyküsü. Rabbinin burhanı sayesinde harama rağbet etmeyen Yusuf’un (a.s.) rağbet etmemesi de bir rağbet. “Bir elime ayı bir elime güneşi verseniz yine davamdan vazgeçmem.” diyen Hz. Peygamber (s.a.s.)’in dünyalık tekliflere rağbet etmemesi de bir rağbet. Yüce Allah, bizim neye ve kime rağbet edip yönelmemiz gerektiğini şöyle açıklıyor: “Ey iman edenler! Size hayat verecek şeylere sizi çağırdığı zaman, Allah’ın ve Resulünün çağrısına uyun…”(Enfal, 8/2

Resulullah bu gecenin değerini ve ehemmiyetini şöyle belirtmiştir. Receb’in ilk Cumâ gecesini ihyâ edene (saygı gösterene) , Allah’u Teâlâ kabir azâbı yapmaz. Duâlarını kabûl eder. Yalnız, yedi kimseyi affetmez ve duâlarını kabûl etmez. Fâiz alan veya veren, müslümanları aşağı gören, anasına-babasına eziyet eden ve karşı gelen çocuk; müslüman olan ve şerîate (dîne) uyan kocasını dinlemeyen kadın, şarkı ve çalgıcılığı san’at edinenler, livâta ve zinâ edenler, beş vakit namazı kılmayanlar.”
Bu bereketli geceyi ve geceleri nasıl değerlendirelim?
1-Hayatımızı muhasebeye tabi tutalım.
2. Bol bol Kur’ân-ı Kerim okuyalım.
3. Peygamber Efendimiz (sas)’in şefaatini ümit ederek, O’na salât ü selâmlar getirelim.
4. Kaza veya nafile namazlar kılalım.
5. Dünyaya gönderiliş amacımızı ve gidişatımızı düşünerek tefekkürde bulunalım.
6. İşlediğimiz günahlar için bu bereketli günlerin yüzü suyu hürmetine samimi ve gönlümüzden gele gele tövbe ve istiğfarda bulunalım.
7. Bir dua listesi oluşturarak sevdiğimiz insanlara bol bol dua edelim.
8. Geceleri değerlendirerek haftanın belirli günlerinde teheccüd namazı kılalım.
9. Bu günlerde Allah Resulü’nün diğer günlere nazaran daha çok oruç tuttuğunu ve devamlı hayır yapma peşinde olduğunu görüyoruz. Biz de tutabildiğimiz kadar oruç tutmalı ve elimizdeki imkânlar nispetinde muhtaç olan insanlara maddi yardımlarda bulunarak onları sevindirmeliyiz.
10. İnsanların hızla dünyaya daldığı, ahireti unuttuğu bir vasatta hayra çağırmak, marufu emretmek, namaza, oruca, ibadetlere teşvik etmek yapacağımız hayırlı amellerdir Yüce Rabbimiz bu Regaip hürmetine, üç aylar hürmetine Ramazan-ı Şerif hürmetine inşirah versin. İslam ümmetini yeniden aziz bir ümmet eylesin. Regaip Kandiliniz mübarek olsun, rağbetiniz sadece Rabbinize olsun, şanınız yüce olsun, zorlarınız kolay olsun, sinemizdeki ağır yüklerden kurtularak gerçek özgürlüğe kavuşmayı Allah bize lütfetsin, kalpleriniz inşirah bulsun, yürekleriniz itminan bulsun.
Rabbim bu gece hürmetine zulme, katliama işgale, soykırıma uğrayan yerlerinden yurtlarından edilen başta Filistin Kudüs ve Mescid-i Aksa olmak üzere Arakan, Suriye Irak, Doğu Türkistan, Yemen ve diğer coğrafyalarda ezilen hor görülen iffetleri çiğnenen mazlum ve mustaza’f ümmete zafer ve halas ihsan eyle.
Ümmet olarak İslam düşmanı batılı emperyalist ve siyonistler ile her tarafa sızmış etki ajanı ve gönüllü uşaklarının saldırılarına sürekli olarak planlı bir şekilde maruz kalıyoruz.
İslam coğrafyası kan ağlarken, Müslümanlar arasındaki derin ayrılıklar bir taraftan içimizi kanatırken, diğer taraftan aramıza yerleştirilmiş “ajan-provokatörler” eliyle her gün yeni hücum ve hakaretlere uyanıyoruz. Hiçbir fırsatı geri tepmiyorlar. En son örnekleri İsveç ve Hollanda’da Kutsal kitabımıza yapılan nefret eylemlerini şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Bu kâfir ve yerli destekçilerine söyleceğimiz şey Kininizle geberin! Olacaktır. İsteseniz de istemeseniz de Allah nurunu tamamlayacaktır. Bizi bitiremediniz ve bitiremeyeceksiniz.
Son olarak yazımızı şu dua ile bitirelim. Rabbimiz! Dualarımızı, niyazlarımızı biz ancak Sana arz ederiz. Çünkü dualara icabet eden sadece Sensin. Dünya ve ahirete yönelik çabalarımızı, gayretlerimizi başarılı, verimli eyle. Bereketli kıl. Bizi ve nesillerimizi iyilik ehlinden eyle. Dünya ve ahiretimizi mamur eyle. Bizleri sağlık ve âfiyette daim eyle. Bizi ve nesillerimizi Sen’den uzak olan, katı kalplilerden eyleme. Bizi Senden nasıl sakınılması gerekiyorsa öylece sakınanlardan eyle. Bizi ve nesillerimizi takvaya ulaştır. Bu duygu ve düşüncelerle aziz Bismil’li kardeş ve hem şehrilerimizin ve âlem-i İslâm’ın mübarek üç aylarını ve Regaib Kandillerini tebrik ediyor; üç ayların gelişiyle birlikte gönüllerimizi huzura kavuşturan rahmet, mağfiret ve bereket ikliminin, dalga dalga tüm insanlığı kuşatmasını, hidayet, barış ve huzuruna vesile olmasını, bu mübarek gün, gece ve aylarda yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların kabul olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Rabbim hayırlara ve Müslümanların uyanışına vesile kılsın.

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
22.01.2023 11:51
17.03.2022 06:30
06.03.2023 18:08
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.