DOLAR
32,5224
EURO
34,9062
ALTIN
2.438,38
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
Advert

Evde Çamaşır Kurutanlar Dikkat!

Evde Çamaşır Kurutanlar Dikkat!
05.02.2023 00:23
405
A+
A-

Özellikle soğuk havalarda ve balkonu olmayan evlerde odaların içinde çamaşır kurutmak oldukça yaygın. Fakat hızlı kuruması için yaşadığınız ortamlara çamaşır asmak sanıldığı kadar mantıklı olmayabilir! Peki, evde astığınız çamaşırın ne gibi zararları olabilir?

Uzmanlar, evde çamaşır kurutmanın tehlikeleri hakkında uyarılarda bulunuyor. Ev ortamında kurutulan çamaşırlar, başta solunum yolu olmak üzere sağlığınız üzerinde bazı olumsuz etkilere yol açabilir. 

Nemden Dolayı Oluşan Buharlaşma Hastalıklara Davetiye Çıkarır
Çamaşırları kurutmak için evinizin içine astığınızda nemli çamaşırlardaki su molekülleri buharlaşır. Buharlaşmanın etkisine bağlı olarak bulunduğunuz ortam nemlenir. Nemli ve sıcak iç mekânlar, başta üst solunum yolu olmak üzere çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Astım, nefes darlığı, öksürük ve ateş gibi çeşitli hastalıklar; nemli havayı solumaya bağlı olarak gelişebiliyor. Neme bağlı olarak gelişen küf mantarların sporları ise akciğerde iltihaplanmaya varacak kadar büyük bir etki gösterebilir. Aspergillus denilen mantar, akciğerde zatürre ve pnömaniye davetiye çıkarır.

Nemli Çamaşırlar Ev Tozu Akarlarının Etkisini Artırır
Ev tozu akarları 0,3 mm büyüklüğünde ve gözle görülmeyecek kadar küçük canlılar. Ev içindeki ısı ve neme bağlı olarak bu akarların sayısında artış görülür. Eğer nemli çamaşırları, bulunduğunuz ortamda kurutursanız akarların sayısında artış görülür. Çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olan akarlar, özellikle çocukların sağlığı üzerinde olumsuz etkiye yol açar. 

Neme Bağlı Gelişen Küfler Akciğer İltihabını Tetikler
Bir çamaşır makinesi dolusu çamaşırı kuruması için odalarınıza astığınızda yaklaşık 2 litre suyun buharlaşarak odalarınıza yayılmasına sebep olursunuz. Böylece eve asılan çamaşırlar, iç ortamdaki nemin %30 oranında artmasına neden olur. Nem sonucu oluşan küf, sadece havayı etkilemez. Aynı zamanda bu küfler, evinizin duvarına yapışarak duvarda renk değişimine neden olur. Ayrıca ıslaklık ve sıcaklığa bağlı olarak evde kötü koku da oluşturur.

Çamaşırlarda Kullandığınız Deterjanlar Kronik Hastalıkları Tetikler
Çamaşırlarınızı yıkarken kullandığınız kokulu ve parfümlü deterjanlar eğer çamaşırları evinizde kurutuyorsanız astım ve bronşit gibi kronik hastalıkları tetikler. Uzun süre parfümlü havayı solumak üst solunum yollarını da tahriş edeceğinden gün boyu rahatsızlık hissi oluşturur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.