DOLAR
32,5428
EURO
34,9096
ALTIN
2.428,86
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Parçalı Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
30°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Advert

Bismil’de Türkmen Kültür Derneği Açıldı (VİDEO)

Bismil’de Türkmen Kültür Derneği Açıldı (VİDEO)
05.07.2022 23:14 | Son Güncellenme: 05.07.2022 23:20
567
A+
A-

Bismil Aralık mahallesinde Türkmenler Kültür ve Dayanışma Derneği düzenlenen etkinlikle açıldı.

Program Kurtuluş Cami İmam Hatibi Rıza Akdemir’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İlçe Müftülüğü Şube Müdürü Abdülkerim Kumral’ın açılış konuşması, Türkmenler Kültür Ve Dayanışma Derneği Başkanı Ender Budak‘ın konuşması, İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Enver Hakan Zengince ‘nin konuşması ve Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çifti ‘nin konuşması ardından katılımcılara yemek verildi. Daha sonra Dernek girişinde kurban kesilip derneğin yeri gözlemlendi.

İlçe Müftülüğü Şube Müdürü Abdülkerim Kumral

İlçe Müftülüğü Şube Müdürü Abdülkerim Kumral Açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında şöyle dedi:

“Bismil’de ki Türkmen Derneğimizde çalışacak, emek sarf edecek kimseleri her türlü kaza ve belalardan muhafaza eyle. Verimli ve gayretli olmalarını ihsan eyle. Bismil’de derneğimizi hayırlı uğurlu ve bereketli eyle. Hayırlı hizmetlere vesile olması niyet ve temennisiyle.” Dedi

Türkmenler Kültür Ve Dayanışma Derneği Başkanı Ender Budak

Türkmenler Kültür Ve Dayanışma Derneği Başkanı Ender Budak, derneğin açılış nedenini ve amacını konuşarak:

“Köy halkımız yüzyıllar önce bu topraklara yerleşmiş, köklü bir geçmişe sahip olan insanlardır. Yurdumuzun her köşesi değerlidir. Her yörenin belirli inanışları, kültürleri, tarihleri ve yaşam felsefeleri vardır. Yıllar boyunca bu değerlerin devamını sürdürecek olanlar yine bu yörenin insanlarıdır. Bölge insanı yöresel, kültürel değerlerine sahip çıkması toplumsal anlamda ülkemizin kültür değerlerine sahip çıkması demektir. Bu sorumluluk yöre halkı olarak her zaman taşımalıyız. Bizde bu bilinç ile düşünceyle derneğimizi kurmaya karar verdik. Bizim bu derneği açma yönelten neden ise köyümüzün, Bismil’imizin kısacası bölgemizin geçmişte barındırdığı değerlerin günümüzde ve gelecekteki değerlerle bütünleştirerek daha ileriye taşımasına yardımcı olma, yöremizin tanıtılmasına yardımcı olma ve her yönüyle kalkınmasında katkıda bulunmaktır.” şeklinde konuştu.

İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Enver Hakan Zengince

Programda Konuşma Yapan İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Enver Hakan Zengince şöyle konuştu:

”Bildiğiniz üzere cennetten doğduğuna inandığımız bu Dicle Nehri kuzeyli ve güneyli olarak Bismilli ikiye ayırmakta.
On iki bin dört yüz elli yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan bu topraklar yüzlerce yıl içerisinde o dönemden bu döneme kadar gelen süreç içerisinde birden fazla medeniyete, birden fazla kültüre, birden fazla coğrafyaya sahiplik yapmış kıymetli topraklardır. İşte bu engin tarih ve kültür bilimiyle yoğrulan bu topraklar ve bu yoğrulan insan birikimi bölgede bu coğrafyada birbirine karşı hoşgörüyü esas alan, birbirine karşı muhabbeti esas alan, kendimden önce karşısındakini düşünen geniş bir kültür birikimi ve insan coğrafyayı oluşturmuş. Aynı zamanda Bismil’imiz, Diyarbakır, Mardin ve Batman’ın tam ortasında bir tarih, bir kültür bunun yanında bir tarım şehri ve bir ticaret şehri. İşte bu basamakların daha ileriye götürülebilmesi hem şehrimizin hem bölgemizin ticaretiyle daha ileriye gitmesi için bizim bu şekildeki yapılara, organizasyonlara, derneklere ihtiyacımız var. Hem insan yapısı için, hem bu coğrafya için çalışan buranın dertleriyle dertlenen, buranın geleceğiyle dertlenen insan yapısına ihtiyacımız var. Bu vesileyle kurduğunuz bu dernek, bu yapı hem bölgedeki muhabbetin, hoşgörünün derinlemesine, ileriye gitmesine bir katkıda bulunur diyoruz. Hem bölgemizin ekonomik kalkınmasına, sosyolojik olarak birbirimize bağların kuvvetlenmesine vesile olur diyoruz. Rabbim yaptığınız bu organizasyonun hayırlara vesile olmasını dilesin, sizleri de mahcup etmesin.” Dedi.

Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çifti

Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çifti konuşmasında:

”Biz büyük bir medeniyetiz. Dünya üzerinde kurulmuş medeniyetlerin en eskisi ve en köklü medeniyetlerinden biriyiz. Kültürümüzü ve değerlerimizi koruyarak medeniyetimizi sürdürebiliriz. Çağımız artık küreselleşen dünya içerisinde herkes herkese benzemeye başladı. Biz kültürlerimizle, değerlerimizle ve İslam inancının bize kattığı değerler ve insanları bize benzetmemiz gerekirken başkalarına benzemeye başladık. Dolayısıyla kendi değerlerimizle var olmazsak yarın bizi bu topraklardan yok ederler. Biz inancımız ve değerlerimiz itibariyle başkalarına benzeme lüksümüz yok. Dolayısıyla ahlakımızı, kültürümüzü, medeniyetimizi ve değerlerimizi koruyarak başka insanlara, başka milletlere ufuk olabiliriz. Dünya üzerinde İslam coğrafyasına liderlik yapabilecek başka millet yok. Sorumluluğumuzun kıymetini bilmek zorundayız.” dedi.

Açılışa, Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çifti, Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Enver Hakan Zengince, İlçe müftülüğü Şube Müdürü Abdülkerim Kumral, Dernek yönetimi ve vatandaşlar katıldı.

Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çifti ve Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Enver Hakan Zengince’ye plaket takdim edildi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.